Stockholm Mäster Samuelsgatan

Historisk afton med Dag Sebastian Ahlander och Allan Klynne

Välkommen till historisk afton där Dag Sebastian Ahlander och Allan Klynne berättar utifrån sina aktuella böcker "Sverige vid avgrunden" och "Antikens sju underverk". Föranmälan görs via knappen nedan.

Dag Sebastian Ahlander, pensionerad generalkonsul och ambassadör, är aktuell med boken Sverige vid avgrunden, som skildrar den omvälvande tidsperioden 1808–1814. År 1808 stod Sverige vid avgrundens rand och kämpade för sin överlevnad i krig på tre olika fronter. När läget var som mörkast i augusti 1810 valde Sveriges riksdag under slumpmässiga former en okänd tronföljare: den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte, en verklig joker i leken. En ny tid tog sin början.

Allan Klynne, arkeolog och antikvetare, är aktuell med boken Antikens sju underverk. Redan greker och romare var oeniga om vilka underverk som borde räknas till de sju. Ett av underverken på listan kanske aldrig har funnits, och ett annat lades till först under medeltiden. Vad berättar de antika texterna egentligen, och vad säger forskningen? Varför blev underverken så berömda, när försvann de och hur gick det till när de återupptäcktes? Fascinationen för underverken och viljan att rangordna dem är tidlös.

tisdag 7 maj kl 17:00-18:00

Plats

Stockholm Mäster Samuelsgatan