Göteborg Kungsgatan

Frukostträff med författaren Audur Ava Olafsdottir

Välkommen att lyssna till Audur Ava Olafsdottir som berättar utifrån sin aktuella bok "Fröken Island". Frukost serveras from kl 8.15. Föranmälan via knappen nedan.

Året är 1963, och Hekla är en ung kvinna som vuxit upp i en avlägsen by på nordvästra Island. Dalir är ett isolerat samhälle befolkat av fiskare, vars enda regelbundna besökare är soldater från den amerikanska flygbasen. Hekla drömmer om att bli författare, och tar sig till storstaden Reykjavik med en skrivmaskin och ett manus i väskan. Men den mansdominerade isländska kulturvärlden är inte alls intresserad. Tillsammans med en bekant, en homosexuell man som också blivit en outsider, tvingas hon kämpa för att tas på allvar av den konservativa omgivningen.

Fröken Island är en underhållande och inkännande skildring av en kvinnas strävan att ta sig fram som skapande människa på sina egna villkor och ta strid mot en omgivning som uppmanar en att hellre söka till en skönhetstävling.

»Ólafsdóttir fick Nordiska rådets litteraturpris för Ärr 2018. Jag skulle tro att Fröken Island också kan bli mycket läst.«
Malin Ullgren, Dagens Nyheter

»Dråplig och träffande, med en lång rad porträtt som gör läsningen genuint underhållande.« 
Barbro Westling, Aftonbladet

"Det händer inte så ofta att man vill läsa en bok extra långsamt för att kunna njuta av det vackra och poetiska språket, men det här är en sådan bok. Fröken Island är definitivt en av årets absolut bästa böcker."
Hanna Lundqvist, bokbloggare på Den läsande kaninen

 

fredag 27 september kl 08:30-09:30

Plats

Göteborg Kungsgatan