Stockholm Mäster Samuelsgatan

Frukost: Sex och lögner – ett samtal om makt och strukturer

Möt författarna Leila Slimani (Frankrike) , Jenny Nordlander och Helin Sahin i samtal med sin förläggare Lawen Mohtadi. Frukost serveras från kl 8.15, programmet börjar kl 8.30. Välkommen!

Sex och lögner:Efter sitt internationella genombrott med romanen Vaggvisa kommer nu Leïla Slimanis reportagebok Sex och lögner. Slimani reser runt i Marocko, det land hon växte upp i, och träffar kvinnor – forskare, sociologer, journalister, helt vanliga människor - och pratar om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru.

Leila Slimani LEÏLA SLIMANI (född 1981) är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan snart tjugo år i Paris. Hennes internationellt uppmärksammade roman Vaggvisa utkom på svenska april 2018.

Mellan raderna: Den här intervjuboken handlar om kvinnliga journalisters vardag och det som fortfarande är svårt att benämna: det subtila kvinnoförtrycket. Det där som nästan alltid går att bortförklara, men som kan ta död på den mest engagerades glöd, göra den roliga tråkig och den smarta dum.

Jenny Nordlander är journalist. Hon har tidigare arbetat på Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Aftonbladet, och senast som chefredaktör för tidningen Nöjesguiden.

Minnestädningen: Uppsala, 1989. En flyktingfamilj kommer till Sverige och Stenhagen blir deras nya hem. I den här familjen pratar man om politik och historia, litteratur och poesi. Men det finns en sak som man inte talar om och det är Dersim 1938. Vad var det egentligen som hände och varför vill de äldre i släkten inte prata om det? Minnesstädningen är en bok om minne och glömska och om smärtan i det som måste hållas fördolt. Den visar hur dagens antidemokratiska utveckling i Turkiet är nära kopplad till historiska skeenden.

Helin Sahin är turkietkännare på Olof Palme International Center. Hon kommenterar frekvent turkisk politik i bland annat SVT, Sveriges radio och dagstidningar.

tisdag 6 november kl 08:30

Plats

Stockholm Mäster Samuelsgatan