Uppsala Stora Torget

Fransk afton

Välkommen på fransk afton! Olivia Borg, från Bokförlaget Sekwa, berättar om fransk litteratur, vin- och matskribenten Håkan Larsson berättar om franska viner och dessutom får ni en introduktion till Georges Simenons böcker om Maigret. Föranmälan sker via knappen nedan.

OBS! Butiken har flyttat till Stora torget. Adress till nya butiken är Stora torget 3 i Uppsala!

Böckerna om Maigret
Georges Simenons älskade och vid det här laget klassiska kommissarie Maigret-böcker har varit svåra att få tag på men från och med hösten 2016 kommer tre titlar per säsong att ges ut av Atlantis. De första tre, Maigret på semesterMaigret på nattklubb och Min vän Maigret, räknas av många till de bästa och är alla i Gunnel Vallquists stilrena översättning.

Det är ett av de sällsynta tillfällen då Maigret har förmåtts att koppla av från tjänsten. Allt ser ut att arta sig på bästa sätt för honom, den lilla bretagnska kuststad där han vistas är ett paradis och musslorna är delikata. Men redan andra dagen läggs madame Maigret in på sjukhus i en hastigt påkommen blindtarmsinflammation. Under följande dagar försöker Maigret fördriva tiden med sjukhusbesök, långa ensliga promenader och ymnigt förtärande av traktens förrädiska vin. En lapp, som smugglats hemligt till honom på sjukhuset och som meddelar att en ung flicka där är hotad till livet, får honom emellertid att lystra. När flickan strax därefter dör under egendomliga omständigheter får Maigret ett tacksamt tillfälle att gripa sig an en mordhistoria, som visar sig vara ett av de mest svårlösta problem han ställts inför under sin långa tjänst.

Håkan Larsson
Håkan Larsson är en av landets mest välkända vin- och matskribenter. Han var chefredaktör för Allt om mat 1993-2002, är nu redaktör för Allt om vin.  och debuterade som författare med Rött, vitt, rosé som 2002 utsågs till världens bästa nybörjarbok om vin. Boken Vin och Fest utsågs av Svensk Bokkonst till en av Sveriges 25 vackraste böcker 2008. Håkan Larsson har också skrivit flera andra böcker, senast de uppskattade Fredagkväll med mat och vin, Sommarkväll med mat och vin och Lördagkväll med mat och vin. 

tisdag 16 maj kl 19:15

Plats

Uppsala Stora Torget