Uppsala Stora Torget

Författarträff med Erik Åsard och Ola Larsmo

Varmt välkommen till vår Amerikakväll med författarbesök och trevlig samvaro! ​Vi bjuder på vin och tilltugg. Anmäl dig via knappen nedan. Tänk på att vara på plats i tid då köpcentrumet stänger 19.00. Välkomna!

Om Det blågula stjärnbaneret : USA:s närvaro och inflytande i Sverige:​ USA är landet vi svenskar älskar att älska och hata. Så har det varit i över två sekler. Vi svenskar har, av historiska och andra skäl, en mycket nära relation till USA, ett förhållande som i intensitet bara kan jämföras med det vi har till våra nordiska grannländer. Sedan länge bär vi på såväl positiva som negativa känslor och åsikter om det stora landet i väster, skriver bokens redaktör Erik Åsard i Det blågula stjärnbaneret. Att USA har ett märkbart inflytande på det svenska samhället är lätt att konstatera. Vissa debattörer hävdar att det ständigt pågår en amerikanisering, andra pekar på en antiamerikanism med stämningar som lätt flammar upp. Bokens kompetenta forskare/skribenter visar att vårt land på många sätt är amerikaniserat, men enbart i vissa avseenden. 

Om Erik Åsard: Erik Åsard är professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap. Han är en av landets främsta USA-kännare och var under 25 år föreståndare för Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid engelska institutionen, Uppsala universitet.

Om Swede Hollow: "Swede Hollow" är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället – illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. 
Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. 
Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedda. 

Om författaren Ola Larsmo: Ola Larsmo är född 1957, växte upp i Västervik men är numera bosatt i Uppsala. Han debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren och har sedan dess – förutom romaner – givit ut ett urval av sina essäer i Odysséer och novellsamlingen Stumheten. Ola Larsmos senare romaner utspelar sig ofta mot en historisk fond med dokumentära inslag.
Vid sidan av sitt författarskap är han verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör, främst i Dagens Nyheter. Han är även en stor kännare av irländsk och norsk litteratur. Från 1985 och till och med 1990 var han redaktör för Bonniers Litterära Magasin. 1991 tilldelades han Göteborgs-Postens litteraturpris. Romanen Maroonberget belönades 1996 med Tidningen Vi:s litteraturpris. Larsmo är ordförande för Svenska PEN.

 

torsdag 15 september kl 19:00

Plats

Uppsala Stora Torget