Lidingö Centrum

Författarträff med Lennart Hagerfors

Lennart Hagerfors berättar om nya romanen "Människosonen" där läsaren får följa Jesus under de ungdomsår som inte beskrivs i de fyra evangelierna. Föranmälan via knappen nedan senast dagen innan. Välkomna!

Om boken: Frågan har sysselsatt många av oss i cirka 2000 år: Vad gjorde Jesus från det att han för­svinner vid tolv års ålder tills att han återvänder vid trettio? Var blev han Jesus, människo­sonen? Hur samlade han den livserfarenhet som sen blev Bergspredikan? 
Lennart Hagerfors ger sina svar i den nya romanenMänniskosonen. Lennarts uppväxt som missionärsbarn i Kongo präglades till stor del av berättelserna om Jesus men det är inte förrän nu, i det vi kallar mogen ålder, som han har tagit sig för att möta och begrunda dem på allvar.

Om författaren: Lennart Hagerfors, född 1946 och med barn- och ungdomsår i Kongo, bröt igenom på allvar 1985 med romanen Valarna i Tanganyikasjön, en hårt slipad svart historia om den sämste upptäcktsresanden världen skådat, Mr Shaw. Shaw plockades upp av Stanley och blev den tredje vite deltagaren i hans expedition in i Afrikas mörka centrum för att finna den försvunne Livingstone. Shaw är en katastrof till människa och förstår aldrig varför övermänniskan Stanley tar honom med. Byggde kolonialismen – också – på en bokstavligt talat galen idé om de vitas överhöghet? Ja – och Lennart Hagerfors roman är en gestaltning av denna galenskap. Lennart Hagerfors debuterade som poet, skrev en avhandling om femtiotalmodernismen, var kritiker i Aftonbladet och redaktör på BLM. Hans författarskap är lika rikt på olikheter. I den extremt eleganta Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat (1990) skildrar han alla vardagens djupa banaliteter; i romanen Drömmen om Ngong fångar han tomheten hos den helgjutne mannen genom ett porträtt av storjägaren Bror Blixen; i berättelserna Längta hem ochKomma bort gestaltar han pojkens och ynglingens försök att komma till rätta med en oerhört stor och rik och hotfull värld. En roman handlar om en man i Sarek, en annan om en rädd romersk kejsare. 

onsdag 16 november kl 19:00

Plats

Lidingö Centrum