Stockholm Mäster Samuelsgatan

Författarträff med Klas Östergren

Välkommen att lyssna till Klas Östergren som berättar utifrån sin nya bok "I en skog av sumak".

Ingen föranmälan krävs

Klas Östergren, född 1955, är en av Sveriges främsta författare. Han har varit verksam i över fyrtio år, och har givit ut en lång rad prosaverk. Klas Östergrens senaste roman Twist, som kom ut 2014, fick ett entusiastiskt mottagande av både kritik och publik. Bland tidigare verk finns både brett upplagda romaner som Gentlemen och Gangsters, och mer reducerade, som berättelserna i Österlentrilogin och Plåster. Klas Östergren har hela tiden också skrivit prosa i det korta formatet, barndomsminnet Med stövlarna på, den briljanta tids-och självbetraktelsen Vardagskväll vid sekelskiftet och den tragikomiska passionshistorien Ravioli för att nämna några exempel. 2015 samlas Klas Östergrens kortprosa i en inbunden volym. Samlade noveller är en resa genom ett av vår tids mest betydande författarskap.

Författaren Östergren är också översättaren Östergren, inte minst av dramatik. Han har bland annat översatt Nigel Williams Klassfiende och Alan Ayckbournes pjästrilogi The Norman Conquests. 2015 kommer Klas Östergrens Ibsenöversättningar i nytryck, med förord av teaterkritikern och författaren Leif Zern. Bland de översatta dramerna återfinns Ett dockhemVildandenGengångare och Hedda Gabler.

Klas Östergren har skrivit manus till tv och film, nu senast till filmatiseringen av genombrottsromanen Gentlemen – och tv-serien med premiär i SVT i slutet av 2015. Den 27 februari 2014 valdes Östergren in som ledamot i Svenska Akademien på stol nummer 11, där han efterträdde Ulf Linde, och tog sitt inträde i december samma år. 

lördag 21 oktober kl 14:00

Plats

Stockholm Mäster Samuelsgatan