Uppsala Stora Torget

Författarfrukost med Jonas Cramby och Tove Nilsson - INSTÄLLT

Välkomna att lyssna till Jonas Cramby och Tove Nilsson som berättar utifrån sina aktuella böcker "Stockholm för foodisar" och "Thai hemma". Kaffe och smörgås serveras från kl 8.15 och programmet börjar kl 8.30. Föranmälan via knappen nedan.

"Stockholm för foodisar"

Visst, vi har kanske inga mysiga, traditionella samlingsplatser som britternas pubar eller fransmännens bistroer och vi har heller ingen dominerande karismatisk ideolog som över en natt förändrat vårt sätt att tänka och vars souschefer gått vidare och öppnat egna ställen som New Yorks David Chang eller Köpenhamns René Redzepi. Stockholm är (tyvärr) inte heller någon multikulturell smältdegel där man kan äta vällagad, spännande och billig mat från hela världen samtidigt som vi knappt har någon inhemsk krogkultur att luta oss mot heller. Rent historiskt har istället myndigheter och moralister sett uteätandet som ett samhällsproblem som måste tyglas, regleras, kvävas åtminstone när det gäller den arbetande delen av befolkningen. Att gå på restaurang har istället mest varit något för eliten medan vanligt, redigt folk inte ska ränna på stan utan äta sina köttbullar hemma.

Stockholm är dock en stad i förändring. Nästan varje vecka öppnar det en ny vinbar, kafferosteri eller hantverksbageri. Stockholmarna själva har slutat att se utätande som bara en ursäkt för en rejäl bläcka utan har istället börjat leva sina liv mer och mer på krogen. Myndigheterna och moralismen finns kanske kvar, men också en motrörelse i form av en ny generation uteätare, krögare, kockar, mathantverkare och bartenders.

Stockholm för foodisar är en bok om just dessa människor, om deras ställen och om en stad vars krogkultur skapas precis just nu, inför våra ögon.

"Thai hemma"

Det thailändska köket har blivit svenskarnas andra husmanskost. Men samtidigt är det så mycket mer än bara take away-versioner av pad thai och tom ka gai.

Maten kännetecknas av aromatiska färska örter, citrongräs, chilihetta, saltsöta grytor, sticky rice och umami-stinna smaker från fisksås, torkade räkor och ostronsås. Rätter redo att upptäckas av nyfikna hemmakockar och med ingredienser som blivit betydligt enklare att få tag i.

Thai hemma består av ett 60-tal recept på smårätter, sallader, grytor, wok, grillat och lite sött. Larb, thaidumplings, kaffir lime lamm, thai chickpea fritters blandas med northern thai curry och kryddig massaman beef curry. Recepten visar hur du jobbar med kryddpastor, örter och kryddor, och kompletteras med initierad kunskap om thaikökets klassiska råvaror och grundläggande tekniker. Många recept har gröna alternativ där grönsaker, tofu och ägg kan ersätta kött, fisk och kyckling.

fredag 25 oktober kl 08:30

Plats

Uppsala Stora Torget