Lund Stortorget

Författarträff med Ingemar Ottosson

Välkommen att lyssna till Ingemar Ottosson som berättar utifrån sin aktuella bok "Möten i monsunen". Föranmälan via knappen nedan.

Det har skrivits mycket om Sverige och Kina, inte minst om ostindiehandeln under 1700-talet och en hel del om svenska upptäckare och forskare under Sven Hedins tidevarv. Några böcker handlar om 60-tals maoismen. Men hittills har det inte funnits någon bok som täcker hela historien om de svensk-kinesiska förbindelserna.

Kina behöver ingen presentation. Vad landet spelar för roll idag vet vi. Det har blivit en ekonomisk supermakt med intressen över hela världen. Nu om inte förr måste vi studera dess historia och nutid, inklusive våra egna relationer österut. Sveriges förbindelser med Mittens rike är en krönika av äventyr som sträcker sig över fyra århundraden. Under stormaktstiden, då enstaka svenskar seglade till Östasien kunde ingen ana att Kina i en framtid skulle bli en mycket viktig svensk exportmarknad med IKEA i varje stad.  

Boken skildrar möten mellan människor på ömse sidor som upplevt motparten som mycket annorlunda. Stämningslägena har skiftat dramatiskt: beundran har följts av skräck.   

Författaren Ingemar Ottosson är docent i historia vid Lunds universitet och har mångårig erfarenhet som forskare och lärare, i Sverige och Kina.  

måndag 14 oktober kl 18:00

Plats

Lund Stortorget