Stockholm Mäster Samuelsgatan

Författarträff med Henrik Berggren och Elisabeth Hedborg

Välkommen att lyssna till Henrik Berggren och Elisabeth Hedborg som berättar utifrån sina aktuella böcker "Historien om New York" och "Min far var rysk soldat". Föranmälan via knappen nedan.

Historien om New York
New York började som en blygsam holländsk handelskoloni med namnet Nieuw Amsterdam. Idag är New York ett av världens absolut viktigaste centra. Stadens fyrahundraåriga historia är en berättelse om invandring, revolutioner, företagsamhet och ekonomisk framgång. Här har invånarna i alla tider slitits mellan strävan att behålla sin identitet och drömmen om att bli en fri, ny sorts stadsmänniska. I Historien om New York tecknar den tidigare New York-bon Henrik Berggren med historikerns kunnighet och journalistens medryckande språk ett personligt porträtt över staden och dess invånare. Här träder karaktärer som Walt Whitman, Patti Smith, Dag Hammarskjöld och Scott Fitzgerald fram. Men läsaren får också följa med i stadens expansion när platser som Broadway, Wall Street, Central Park och Harlem tar form.  New York, världens huvudstad, är en stad som ingen annan.
Henrik Berggren är historiker och journalist. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter men också skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria: 

Min far var rysk soldat
Under hela sitt liv har Inger Gustafsson undrat över sin okände far. När hon vänder sig till den ryska versionen av tv-programmet Spårlöst får hon äntligen napp. I en direktsändning får hon träffa en av sina tre halvsystrar. Det blir början på en dramatisk resa bakåt i tiden.
Ingers far var en sovjetisk soldat som under andra världskriget flydde från tysk fångenskap i Norge och sökte skydd i Sverige. Han var inte ensam flera tusen unga sovjetiska män flydde undan tyskarna och hamnade här.
Journalisten och Rysslandskännaren Elisabeth Hedborg har skrivit en engagerande journalistisk undersökning om Inger, hennes far och de sovjetiska flyktingarnas öden under vistelsen i Sverige. De tvingades så småningom tillbaka hem, och till Stalintidens straffläger. Min far var rysk soldat kastar nytt ljus över en undanskymd del av svensk historia.

 

onsdag 13 november kl 17:30

Plats

Stockholm Mäster Samuelsgatan