Uppsala Stora Torget

Författarträff med Elisabeth Åsbrink och Lena Einhorn

Välkommen att lyssna till Elisabeth Åsbrink och Lena Einhorn som berättar utifrån sina aktuella böcker "Orden som formade Sverige " och "Geniet från Breslau". Föranmälan görs via knappen nedan.

Om Orden som fomade Sverige
När blev Sverige svenskt? Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas? Det är genom citat, traditioner, modeord och sångtitlar som vi gör oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. I denna bok gör Elisabeth Åsbrink en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord. Orden som formade Sverige  är en personlig, rolig och bitvis provocerande läsning av svenskheten, en nödvändig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som på sina håll
blivit väl enkelt.

Dokumentärroman Geniet från Breslau skildrar Europa på väg mot första världskriget. En tid av stora förhoppningar, vetenskapliga framsteg och politiska motsättningar.

Fritz Haber och Clara Immerwahr. Två unga människor som växte upp under den mest löftesrika av tidsåldrar, i den mest framgångsrika av nationer – det kejserliga Tyskland.
Han var vetenskapsman och nära vän till Albert Einstein. Hon var uppvuxen i en varm, välbärgad och stöttande familj, som bistod henne i alla hennes extraordinära strävanden.
Allt borde ha varit perfekt. Om det inte vore för att den mest framgångsrika av nationer var en bomb som väntade på att brisera.

torsdag 30 augusti kl 19:00

Plats

Uppsala Stora Torget