Lund Stortorget

Författarträff med Åke Leijonhufvud om Thomas Mann

Välkommen att lyssna till Åke Leijonhufvud som berättar utifrån sin aktuella bok "Jag är faktiskt humorist - en bok om Thomas Mann". Ingen föranmälan behövs.

Thomas Mann som humorist – är det möjligt? Ja, det är möjligt. Det vill säga om man betraktar humorn som en ganska allvarlig sak och inte som något enbart kvickt och lustigt.

"Jag är faktiskt humorist" är en personlig och medryckande upptäcktsfärd genom Thomas Manns mest kända verk, från ungdomsårens breda familjekrönika "Buddenbrooks" till ålderdomsverket, den festligt uppsluppna "Svindlaren Felix Krulls bekännelser". 

I sin bok visar Åke Leijonhufvud hur Mann med den förlåtande och försonande humorns hjälp överbryggar några av sitt livs svåraste konflikter, som splittringen mellan borgerlighet och konstnärskap och nedkämpandet av den egna homosexualiteten. Med utgångspunkt i Thomas Manns romaner och noveller och inte minst i hans dagböcker tecknar Åke Leijonhufvud bilden av en djupt splittrad människa som framför allt är en stor humorist. 

Åke Leijonhufvud har en lång rad böcker bakom sig, bland annat äktenskapsromanen "Anna och Christian" och den självbiografiska skildringen "Skyddad uppväxt". Han är också verksam som litteraturkritiker i "Sydsvenskan".

måndag 10 december kl 18:00

Plats

Lund Stortorget