Linköping Nygatan

Författarträff: Konsten, kärleken och livet

Välkommen att lyssna till Ulf Peter Hallberg och Martin Kylhammar som samtalar utifrån sina aktuella böcker "Strindbergs skugga", "Berlin transit. Det oavslutade" och "Ett hemligt liv".

Föranmälan görs till linkoping.c@akademibokhandeln.se

Strindbergs skugga
Det unga språkgeniet Knud Wiisby möter sitt livs drömkvinna, ballerinan Anne Aretino, när han får anställning på Casinoteatern i Köpenhamn som ett slags mellanhand mellan teatern och August Strindberg. Här skildras artist- och konstnärslivet i Köpenhamn på 1880-talet, och vi möter vår egen tids stora frågor om kärlek, konst och självförverkligande. Vem har rätt att offra någon annan för konsten? Vilken roll spelar sexualiteten? Vem talar sanning? Är Strindberg galen? En historisk kärleksroman om konstens villkor.

Berlin Transit. Det oavslutade är en lustfylld lek med identiteter, fylld av historiska detaljer och kunskapsrika perspektiv, där de olika gestalterna ur ett samtida perspektiv i Paris blickar tillbaka på Väst- och Östberlin under 1980-talet och fram till murens fall 1989. Det är en roman med en ungdomlig blick, i vilken studenter på Sorbonne konfronterar de båda gestalterna Harry och Truls med sina historiska frågor och livsproblem; i bakgrunden finns historien om den delade staden och den svartvita världen, Anna Blume och kärleken.

Ett hemligt liv
Det här är en biografi över ett hemligt liv. Om passioner, spioner, kärlek och krig, om resor, svek, ömhet och samvaro. Om ett liv mellan första och andra världskriget. De två som så omsorgsfullt håller sina liv hemliga är Verner von Heidenstam och hans största och sista kärlek, danskan Kate Bang.

Martin Kylhammar ger sig på jakt efter spåren av detta hemlighållna liv. De leder till dammiga vindar, bortglömda lådor, undanstoppade kuvert och pärmar. Till hundratals kärleksbrev från Verner, till Kates fascinerande dagböcker om deras tjugoåriga liv tillsammans; rättegångsprotokoll och testamenten, naziagenters infiltrationsrapporter, privatdetektivers undersökningar av hemlighållen erotik ... På så sätt följer vi detta Nobelpristagarpar dag för dag.

torsdag 16 januari kl 18:00

Plats

Linköping Nygatan