Lidingö Centrum

Författarkväll med K-G Bergström INSTÄLLT

Välkommen att träffa K-G Bergström som berättar utifrån sin aktuella bok "Nöd och Död: Den ryska ockupationen i norr 1809"

EVENEMANGET ÄR TYVÄRR INSTÄLLT
Den ryska ockupationen i norr 1809. När Sverige senast ockuperades. Våren år 1809 var en dramatisk tid i Sverige. Kung Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp och den ryska armén sa upp den vapenvila som rådde i kriget mot Sverige. Ryska trupper invaderade svenskt fastland och den 25 mars kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix. Detta blev starten för den ryska ockupationen i Norr- och Västerbotten.
För civilbefolkningen i norr blev 1809 ett nödens och dödens år. Sjukdomar, fattigdom och hunger drabbade många. Först i november lämnade de sista ryska soldaterna länet varpå ockupationen av svenskt territorium upphörde.

K-G Bergström är tidigare politisk kommentator, utrikeskorrespondent och programledare på SVT. Han är själv född i en by utanför Kalix, som låg i ockupationsområdet. I sin bok skildrar han på ett gripande sätt hur lokalbefolkningen drabbades av ryssarnas framfart men också av betungande krav från den svenska armén.

tisdag 28 april kl 19:00

Plats

Lidingö Centrum