Lund Stortorget

Författarkväll med Historiska Media INSTÄLLT

Välkommen att lyssna till Maria Gustavsdotter och Erika Olofsson Liljedahl som berättar om sina aktuella böcker "En sekund är jag evig" och "Och bergen skall rämna". Entré 100 kr i vilket ingår kaffe, kaka och 50 kr rabatt på någon av kvällens böcker. Föranmälan via knappen nedan.

Evenemanget är tyvärr inställt

En sekund är jag evig

Maria Gustavsdotter når ut till en allt större läsekrets med sina uppskattade historiska romaner, senast Ylvas boki serien Prästdöttrarna. För första gången skriver hon nu en roman som utspelar sig både i historisk tid och i nutid. 

En sekund är jag evigmöter vi bibliotekarien Birgitta som reser till Skåne för att ordna med sin mors begravning och städa ur föräldrarnas gamla lägenhet. Hon borde ha fullt upp med allt det praktiska men istället tillbringar hon dagarna med att läsa sin fars efterlämnade papper. Birgittas bror är mest intresserad av den gamla värjan från 1700-talet, som är förknippad med en familjemyt. Finns det kanske ett korn av sanning i den? 

Parallellt med denna historia möter vi Annika år 1717, vars mor oväntat dör. Hon blir tvungen att lämna sitt hem och skapa sig ett nytt liv. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige? 

Och bergen skall rämna
Sommar år 1901. I det karga norrländska samhället Tornehamn bor prästfrun Hedvig och hennes make Georg. Mellan fjällen, där renarna betar och samerna lever, ska järnvägen ta plats. Livet i norr har inte blivit som Hedvig hade hoppats. Dagarna är långa och ensamma och hon tyngs av sorg och samhetskval. Först när Hedvig börjar undervisa en grupp samiska barn fylls hennes liv med mening.

Och bergen skall rämna är en stark och vacker roman om Sverige vid förra sekelskiftet, om ett hierarkiskt samhälle där kraven på att foga sig är många, och där priset för att låta bli är högt.

Erika Olofsson Liljedahl har tidigare skrivit den kritikerrosade romanen Någonstans brister himlen (2017).

 

torsdag 9 maj kl 19:00

Plats

Lund Stortorget