Uppsala Stora Torget

En kväll om mat - förr och nu!

Välkommen på en härlig kväll om mat! Vi får besök av mathistorikern Richard Tellström och köksmästaren Stefan Ekengren som berättar om sina olika intressen för mat. Vi bjuder på vin/alkoholfritt och smakprov ur boken Husman.

Föranmälan görs via knappen nedan senast 11 oktober. Välkomna!

Om Hunger och törst: I början av 1900-talet var kosten i det närmaste ett nödvändigt ont. Idag uppfattar en förkrossande majoritet minsta kanelbulle som en angelägenhet för hela världen. Richard Tellström försöker svara på varför vi egentligen är så fixerade vid vad, hur och när vi äter – och ger oss nya halsbrytande perspektiv på vårt förhållande till det mest mänskliga av alla kulturuttryck: måltiden.Det är måltiden som gör oss människor till just människor. Varje dag, genom hela livet, uttrycker vi vår kulturella tillhörighet med det vi äter. Det är våra livsmedelsval som visar varifrån vi kommer, vad vi är medvetna om och vilken karriär vi gjort. Men vi mörkar och småljuger också om vad vi äter, helst lyfter vi fram de mest tilltalande bitarna.

Richard Tellström är mannen bakom de mathistoriska kunskaperna i tv-succéerna ”Historieätarna” och ”Landet Brunsås”. I den här boken berättar han historien om vår svenska vardagsmatkultur, från småhärsket fläsk till tacopaj, och om måltidens betydelse för våra relationer. Följ med och förstå resan som har gjort oss till homo gastronomicus.

Om Husman: De flesta har någon form av relation till svensk husmanskost. Men hur många kan laga till en riktigt god kokt kalv med dill, en perfekt kalops eller ärter med fläsk? Eller en god hederlig köttsoppa med klimp – allmogemat på stjärnnivå som slår vilken asieninfluerad fusionrätt som helst.

"Både recept och bilder ger otrolig lust att genast botanisera mera i svenska mattraditioner."
Allt om Mat

Stefan Ekengren är köksmästare på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm. Han är också krönikör iGourmet. Stefans mission för husmanskost har pågått länge och på bloggen Kökstugg blandar han husmanskost med modern mat inspirerad av äldre tekniker. Epitetet Världens äldsta kock kommer av bloggens alla oändliga historier om mat. Med sin genuina kunskap om svensk husmanskost hoppas Stefan kunna inspirera till att det lagas och bjuds på husmanskost lite oftare i hemmen.

torsdag 13 oktober kl 19:00

Plats

Uppsala Stora Torget