Uppsala Stora Torget

En kväll om blommor - och om mat!

Välkommen till vår nya adress, Stora torget 3! Föranmälan krävs via knappen nedan.

Välkommen att lyssna till Niki Sjölund (Vildplockat), Elisabeth Svalin Gunnarsson (Dahlior) och Joel Åhlin (Azur).

Vildplockat
Med rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli enspännande jakt på naturlig mat och vilda smaker. I boken Vildplockat lär du känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagning. Den nordiska floran har det senaste decenniet hamnat i strålkastarljuset på grund av kockarna i det som brukar kallas den nya nordiska gastronomin. Men det är inte bara toppkockar som kan laga med granskott, harsyra, tistel och ormbunke. Många svenskar är vana att plocka svamp, men repertoaren kan lätt utökas till att omfatta mer av vad skog och äng har att erbjuda.I boken samlas fakta om ett 70-tal växter: var de går att hitta, deras specifika kännetecken, smaker och utseenden, eventuella risker för sammanblandning och hur de bäst förvaras och förädlas.

Niki Sjölund är uppväxt i södra Lappland med naturen som lekplats. Ett brinnande intresse för naturens råvaror kombinerat med arbete som kock på bland annat Ekstedt och Gro i Stockholm har lett fram till ett eget företag som plockar vilda växter åt ett antal svenska topprestauranger.

Dahlior
Vild, passionerad, otyglad eller stram och elegant det finns en dahlia för varje smak och personlighet. Det finns drygt 55 000 namngivna sorter, den förekommer i alla färger utom blått och storlekarna varierar från dvärgformat till riktiga giganter med 30 cm i diameter. Här får du veta allt om såväl berömda som mindre kända dahliasorter, hur du sköter dem, dahlian som rabatt- och snittblomma, vinterförvaring och förökning. Du får också ta del av dahlians spännande resa från Mexiko, där den idag är nationalblomma, till att spridas över hela världen.

Elisabeth Svalin Gunnarsson är skribent och fotograf med trädgård, historia och arkitektur som ämnesområden. Hon har tidigare gett ut böcker som I trädgårdsmästarens spår (2013) och Blommor! Kulturhistoria och odling (2014). Dahlior gavs första gången ut 2010 och ges nu ut i en ny utgåva.

Azur
Medelhavsmat är inte bara en enda matkultur. Varje region längs Medelhavets kust har en egen identitet utifrån klimat, geografi, flora och fauna. Samtidigt har de olika folkens seder och bruk korsbefruktat varandra genom århundradena. I Azur - Mat från Medelhavet, Mellanöstern och Nordafrika gör kocken Joel Åhlin en personlig smakresa för att upptäcka både de lokala specialiteterna och de gemensamma nämnare som knyter i ihop Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika. Intrycken är många; doften av kryddblandningen raz el Hanout från de brokiga gränderna utanför de hierarkiskt ledda stjärnköken i Marrakech, det kolgrillade lammet i Istanbul som äts med pitabröd doppat i den starka tomatröran ezme, den kryddiga spanska chorizon tillsammans med den grillade bläckfisken i katalanska hamnstaden Cadaques. 

Joel Åhlin började intressera sig för mat redan som barn, utbildade sig till kock och har nu arbetat inom yrket i 16 år. 2016 öppnade han hyllade Agrikultur i Stockholm tillsammans med kockkollegan Filip Fastén. Tidigare har Joel bland annat varit kökschef på Linje 10 och kock på Le Rouge. Azur är Joels debut som kokboksförfattare.

 

 

torsdag 11 maj kl 19:15

Plats

Uppsala Stora Torget