Uppsala Stora Torget

En kväll för alla historieintresserade

Olle Matsson, professor i kemi och Tobias Berglund, forskare i modern politisk historia vid Uppsala universitet berättar utifrån sina aktuella böcker - ”Allt är gift - 30 dödliga ämnen som ändrat historiens gång” och ”Finska inbördeskriget” i ett samtal med förläggaren Anders Bergman. Lars Magnussons deltagande på eventet det här datumet utgår på grund av sjukdom. Föranmälan via knappen nedan.

Författarna till två nyutkomna populärhistoriska böcker ger unik insikt i giftets historia och om finanskrascher genom tiderna.

Allt är gift - 30 dödliga ämnen som ändrat historiens gång
"Allt är gift det är bara en fråga om dos" hävdade naturvetaren Paracelsus redan på 1500-talet. Och visst finns det otaliga ämnen, både naturliga och syntetiska, som kan orsaka lidande och död. Mänsklighetens historia är i själva verket fylld av konfrontationer med sådana ämnen. Vi har brukat gifter vid jakt och fiske, för bekämpning av skadedjur, vi har använt dem som läkemedel, som smink eller färg på tårtor och tapeter - till och med vid rättskipning har gifter nyttjats. Gifterna hjälpte människan att få herraväldet över planeten men har också bistått henne vid krig, mord och avskyvärda försök till massutrotning. Från Sokrates, via Kleopatra och Dan Andersson till nazisternas koncentrationsläger; från pilgiftsgroda via curare och arsenik till botox - i denna världsomspännande och rikt illustrerade exposé finns det mesta om gifternas historia.

Finska inbördeskriget
I januari 1918, bara några veckor efter självständigheten, störtades Finland in i ett skoningslöst inbördeskrig mellan "röda" och "vita". Med 40 000 döda på bara några månader till följd av strider, mord, svält och sjukdom blev det Nordens dittills blodigaste konflikt, enbart överträffad av andra världskriget. Hundra år har gått sedan denna tragedi. I Finland skapade kriget ett trauma som är kännbart än i dag. Samtidigt är det så gott som bortglömt i Sverige, trots att hundratals frivilliga svenskar reste över Östersjön för att slåss, och trots att hela den samtida svenska debatten kom att kretsa kring detta krig - ett krig som dessutom nästan fick en svensk regering att falla.

 

torsdag 3 maj kl 19:00

Plats

Uppsala Stora Torget