Lund Stortorget

Bokprat med Joakim Medin om kurdernas kamp mot IS

– Måndag 25 april kl. 18.00

Måndagen den 25 april kl. 18.00 besöker Joakim Medin oss på Akademibokhandeln Gleerups och berättar om sin bok Kobane. Joakim Medin är frilansjournalist. Han har gjort ett flertal besök i Syrien, och var den sista utländska journalisten att rapportera från Kobane, innan IS intog stora delar av staden. I februari 2015 fängslades han i Damaskus av Assadregimen, och släpptes efter kraftiga påtryckningar. Varmt välkomna!

Om boken
Kurderna i Syrien är västvärldens viktigaste allierade i kampen mot Islamiska staten, IS. Det började när IS attackerade staden Kobane, vars försvarare mot alla odds lyckades besegra angriparna. Hur ser denna revolution ut från insidan? Och kan denna kurdiska vår förändra situationen i ett framtida Mellanöstern?

Kurderna i Mellanöstern, världens största statslösa folk, har i många decennier utsatts för rasism, tvångsassimilering och massakrer av traktens regimer. Uppror och gerillakrig har avlöst varandra. Men vilka är dessa kurder, och vad för slags samhälle bygger de? I Kobane ges en världsunik skildring av den kurdiska vänsterrörelse som har tagit makten i norra Syrien – och förverkligat den beryktade PKK-gerillans ideologi. Självstyre, antikapitalism och feminism är ledord i revolutionen.

måndag 25 april kl 18:00

Plats

Lund Stortorget