Lidingö Centrum

Bokcirkelträff för novellen "Snigeln och flickan" av Agnes von Krusenstjerna

Välkommen på bokcirkelträff hos oss!

Lena Hammargren, förlagschef på Novellix, leder samtalet kring novellen "Snigeln och flickan" av Agnes von Krusenstjerna.
Till samtalet bjuds det fika. Novellen, som man läser inför träffen, finns att köpa hos Akademibokhandeln.
Föranmälan görs via knappen nedan senast 23 januari. Varmt välkomna!

Om boken:
Agnes von Krusenstjerna var en av sin tids mest omdiskuterade författare, med verk innehållande frispråkiga skildringar av sex och samkönade relationer. von Krusenstjernas novell Snigeln och flickan handlar om Rosa som är nio år gammal och drömmer om den lycka hon kände under familjens sommar på landet. Och så i oktober är de på väg igen, hela familjen samlad. Men så kommer ett oväntat moln på Rosas himmel.

Lilla Rosas svarta ögon blevo så stora och skinande. Hon såg upp i backarna, där hon sprungit i somras på bara fötter. Nu hade de dalande löven fyllt marken. De lågo inte hopsopade ordentliga högar som i Stockholmsparkerna. De svämmade över stenar och tuvor och ända ned mot gärdsgårdarna. De snart avlövade träden vajade sorgmodigt sina svarta och fuktiga grenar, och Rosa kände något tjockt i strupen, därför att hon älskade de där träden, och nu tyckte hon synd om dem.

Novellen är hämtad ur novellsamlingen Delat rum på Kammakaregatan (1933).

"Vad jag mer finner i hennes text är en enkel men laddad berättelse om en liten flicka, som möter det farliga liv som väntar på henne efter barndomens soliga sommaridyll. [] På några sidor lyckas Agnes von Krusenstjerna skildra något dramatiskt om den kvinnliga sexualiteten."
Maria Schottenius, DN

Snigeln och flickan är Novellix nr 72. Novellix ger ut noveller; nyskrivet och klassiker, en novell per bok. Novellerna finns i tre format tryckt bok, e-bok och ljudbok. 

tisdag 24 januari kl 18:00-19:00

Plats

Lidingö Centrum