Skellefteå

Berättarfestival hela veckan hos Akademibokhandeln Skellefteå!

Se hela veckans program nedan! Välkommen!

Måndag 3/4 18.30 Litteraturkväll med Göran Lundin och boktips från personalen hos oss.
Göran kåserar om sitt bokförlag (Ord&Visor) som fyller 25 år i år, det är en äventyrlig historia med dramatiska tryckeriresor i österled med maffian i hälarna och möten med författare och andra spännande personer. Vi bjuder på kaffe och kaka, dessutom ger personalen sina bästa boktips.

Tisdag 4/4 15.30-17.30 Anita Salomonsson besöker oss med sin nya bok ”Ängeln i posthuset”
 I flera uppskattade romaner har Anita Salomonsson skildrat till synes obetydliga men verkliga livsöden från Västerbotten i skönlitterär form. I Ängeln i posthuset har turen kommit till hennes moster, Elin Wiktoria Karlsson.Berättelsen följer Elin från barndomen, via en olycklig kärlekshistoria, tills hon som vuxen och ogift efterträdde sin far som postmästare. Med en blandning av sakligt realistiska och sirliga vändningar befriar Anita Salomonsson återigen en människa ur historien så att det allmänna försvinner och det särskilda träder fram.

Fredag 7/4 14.00 Anna Holmström Degerman besöker oss med sin nya bok ”Länge hade jag för vana att gå till sängs tidigt”
Det är märkligt hur en sak kan leda till en annan tills man plötsligt står där på Storgatan i Storbygdsele med en främmande husky i ett blått rep. Och man dessutom har fått ärva ett gammalt nedslitet hotell som ingen vill ha, utom möjligen ortens superentreprenör som skambjudit 200 000 kr för det och tänker göra om platsen till en skoterparkering. Men så är livet just nu för Annie, som till råga på allt åkt från både man och hem i Uppsala efter ett frukostgräl där en krökt läpp blev tungan på vågen i beslutet att fly hem till Norrbottens inland mitt i smällkalla vintern. En roman om minnen, drömmar och familjehemligheter. Och så en och annan röd klänning.

Lördag 8/1 11.00-12.00 Systrarna Doris Sundberg och Gun Höglund besöker oss med sina böcker ” Bye, bye bondbönan” och ”Brönstjärn: barndom nol i berge”
Bye, bye bondbönan handlar om hur det var att växa upp i Västerbottens inland på femtio- och sextiotalet. Författaren Doris E. Sundberg bodde sina första åtta år i Brönstjärn, en en typisk jordbruksbygd. De flesta innevånarna var bönder och kände varandra väl. Sedan gick flyttlasset till Boliden, eftersom hennes pappa inte kunde försörja familjen på det lilla jordbruket. Boliden var då ett blomstrande, modernt gruvsamhälle. Hur blev det att byta miljö från en by utan bönhus till ett samhälle med en mångfald av Guds ord? Hur gick det att hålla isär rikssvenskan som gällde i de fina kretsarna, skelleftemålet och bondskan som föräldrarna alltid pratade? Doris nyfikenhet var en stor tillgång för henne under uppväxten och ledde förstås till det som var lockande och i vissa fall förbjudet! Hon blev hemmafru med ett barn redan vid arton års ålder. Utan egna pengar och helt beroende av barnets far. Men så småningom tog hon ett avgörande steg ...

Brönstjärn: barndom nol i berge är en självbiografisk berättelse om att växa upp i Sverige på 1940- och 1950-talen. Gun är äldst av de fem barnen hos Lundmarks. Familjen har några mjölkkor och ett litet jordbruk i byn Brönstjärn, en by i Västerbottens inland. ”Köket var vår samlingspunkt och järnspisen husets värmekälla, där mamma lagade mat och vi fem ungar värmde oss på vintern. Vi var fyrtio elever i byskolan. Dit åkte vi spark, eller genade med skidorna över tjärnen. Till examen stod häggen i blom och tattarna slog läger på allmänningen.” Författaren skriver rakt, personligt och med värme om lekar och vänskap, om vardagssysslor och bygemenskap. Men också om uppbrott, klasskillnader och en ny, osäkrare tillvaro i gruvindustrins utkanter. Det är ett slags mikrohistoria om de stora samhällsomvandlingarna under efterkrigstiden. Med sin första bok Brönstjärn - Barndom ”nol i berge” har Gun Höglund skrivit in sig i en stolt, västerbottnisk berättartradition

Söndag 9/4 13.00-14.00 Bo Lundmark Lappmarksprästen
Den legendariske lappmarksprästen Bo Lundmark skriver här om sitt liv som nomadpräst, från den jämtländska fjällvärlden i söder till Jukkasjärvi i norr. Han skildrar möten med fjällens färgstarka profiler, om gruvarbetarstrejken i Kiruna, om kampen för att rädda Vindelälven från utbyggnad, men också om möten med björn och märkliga nappatag med ädla fiskar. Boken är rikt illustrerad.
Bo Lundmark har tidigare givit ut ett flertal böcker och han är även känd som en av landets främsta, muntliga berättare.

måndag 3 april kl 18:30

Plats

Skellefteå