Designsamarbete Jason Timbuktu Diakité

– Att läsa är att resa tolkat av Jason Timbuktu Diakité

Läs Jason Timbuktu Diakités tolkning av "Att läsa är att resa" på vårt presentpapper. Jason Timbuktu Diakité har belönats med både grammisar, sålt guld och platina. 2013 tilldelades han ett pris av 5i12- rörelsen mot främlingsfientlighet och rasism, samt är även styrelseledamot i stiftelsen Teskedsorden. En droppe midnatt är Jasons debutroman.

Se fler av våra designsamarbeten här.

Att läsa är att resa - av Jason Timbuktu Diakité

"Vissa ord skär i mig medan andra läker mig. Vissa ord tömmer mig på hopp och optimism medan så många lyfter upp mig och föder tron att allt är möjligt. Vissa ord är som musik. Rytmiska och porlande. Syssla, kalas, bristningsgräns, löskokt, krux, gallimattias, blandsaft, maximalist och prickskytt. Jag gillar alla ord. Även dom dåliga. Dom trubbiga och vassa. Vissa för hur dom låter andra för vad dom rymmer. Öm, arm, kvitter, kaskad, gillra, blindskrift, passgång, pil och nyckel.
Desto fler ord jag har ju verkligare kan jag beskriva hur jag känner för dig. Ord är farkoster för kärlek. Portar till förståelse.  
Jag kan skicka ett brev till dig med vackra ord. Ord som rymmer mina största drömmar och djupaste känslor. Som en flock svalor kan jag sända iväg dom genom luften till dig. Orden kan få våra hjärtan att fladdra högt upp koboltblå himlar. Ord kan som tegelstenar bygga ett fängelse eller ett hem.
Ord kan få mig att resa runt jorden utan att lämna min säng. Ord kan ta dig till alla punkter på kartan, fram och bak i tiden. Ord kan också måla upp kartan över dina känslors landskap. Som kan målas om tusen gånger. Tusen bilder kan beskriva ett ord. Vissa ord är bara början. Men ett ord kan avsluta allt.
Ord är inte vapen. Ord mördar vapen. Ett ord. Enkelt.
Ord är det starkaste vi har bortsett från övertygelsen i ett hjärta. Men det som är mest mystiskt med ord är tomrummet mellan dom. Det är där min fantasi tar fart. Det är mellan orden som drömmar föds."