bokomslag Vår barnläkarbok
Familj

Vår barnläkarbok

Hugo Lagercrantz Salomon Schulman

Inbunden

369:-
  • 350 sidor
  • 2009
En ny heltäckande bibel för dagens småbarnsfamiljer. Över 300 sidor samlad kunskap, skriven av två av Sveriges mest erfarna läkare, med råd och stöd för oroliga föräldrar.

Vad gör jag när min bebis inte vill äta? Vad är tredagarsfeber? Falsk krupp? Hur tar man bort en fästing? Hur upptäcker man autism? Måste jag vaccinera mitt barn? Är det skadligt för barnen att se på tv? Hur farliga är studsmattor?

Föräldraskapet är fullt av prövningar och svåra frågor, och allra jobbigast är det när barnen blir sjuka. Hugo Lagercrantz och Salomon Schulman, två av Sveriges främsta barnläkare, har träffat många oroliga föräldrar genom åren och vet hur det känns. I Vår barnläkarbok förmedlar de med både humor och värme sina bästa tips och kloka råd till dagens småbarnsföräldrar.

Vår barnläkarbok är skriven på ett lättillgängligt språk men vilar på trygg vetenskaplig grund. Över 300 sidor gedigen kunskap ryms i detta nya standardverk inom barnhälsa. Till Vår barnläkarbok kan du återvända gång på gång, under barnets hela uppväxt.

Bokens första del behandlar barnets utveckling, från livmodern till puberteten. Fostrets utveckling beskrivs ingående, liksom viktiga milstolpar senare i barnets utveckling. Vi får veta hur en barnläkarundersökning går till och om det spelar någon roll om barnet åker framåt eller bakåt i sin sittvagn. Hur skapar man en bra sovritual och hur går potträning till? Kan man träna bort stamning eller sängvätning? De kloka och erfarna författarna förmedlar några gyllene regler för barnuppfostran, och den eviga frågan om huruvida tv-tittande är skadligt för barn får sitt svar.

Den andra, mest omfattande, delen innehåller ett överskådligt symtomschema, detaljerade sjukdomsbeskrivningar och expertråd om hur den vuxne ska agera, både vid sjukdomsfall och i förebyggande syfte. Hur gör jag för att lindra spädbarnskolik? Om barnet får feberkramper? Om det verkar glutenintolerant eller allergiskt? Kan man förebygga plötslig spädbarnsdöd? Vad beror adhd på? Hur botar man borrelia? Och hur i hela friden får jag mitt barn att ta penicillin?

Bokens tredje del beskriver tydligt i text och bild hur du ska agera vid akuta tillstånd som skador och olycksfall. Här finns också en lång lista över farliga och frätande produkter och anvisningar för hur du ska agera om barnet får i sig något giftigt ämne.

I slutet av boken finns ett omfattande kapitel om vaccinationer, liksom en uppslagsdel med massor av bra adresser till föräldrasajter och patientföreningar dit du kan välja dig för information, rådgivning eller diskussion. Här finns också en utförlig lista med lästips och ett detaljerat innehållsregister.

Vår barnläkarbok är mycket rikt illustrerad i färg. Rebecka Lagercrantz har målat de vackra och lekfulla akvarellerna och Annika Röhl svarar för de pedagogiska och informativa medicinska illustrationerna.

Hugo Lagercrantz är överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Salomon Schulman är barnläkare och barnpsykiater i Lund.

  • Författare: Hugo Lagercrantz, Salomon Schulman
  • Format: Inbunden
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789185565153
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 350
  • Utgivningsdatum: 2009-11-03
  • Förlag: Karolinska Institutet University Press