bokomslag Vandra på Kanarieöarna : 50 vandringsturer på Kanarieöarna
Resor

Vandra på Kanarieöarna : 50 vandringsturer på Kanarieöarna

Anita Lövland Birger Lövland

Inbunden

239:-
 • 284 sidor
 • 2005
 • Serie: Vandra på
En annorlunda resehandbok för Kanarieöarna

Det är en tydlig trend att allt fler vill vara aktiva på sin semester. Framförallt ökar intresset för kortare vandringsturer eftersom de är lätta att kombinera med andra aktiviteter.

Kanarieöarna är ett utmärkt resemål om man vill kombinera lata dagar med vandring några dagar. När man tänker på natursköna områden lämpliga för vandring är kanske inte Kanarieöarna det första man tänker på, men dessa så vanliga svenska turistmål har stora områden med vild och vacker natur, mycket lämpliga för avkopplande vandringsturer.

Boken Vandra på Kanarieöarna beskriver 50 vandringsturer med varierande svårighetsgrad, både för den bekväme och den mer vane, fördelat på fem öar: Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera och Teneriffa. Många av vandringsturerna innehåller dessutom tips om varianter och tilläggsturer.

* Rikt illustrerad med 130 fina färgfoton och 45 kartor i färg
* Format: 130x200, 280 sidor
* Rejäl produktion med trådbindning och hårda pärmar

Ett utdrag ur turbeskrivning nr 7 som exempel:

7. Degollada de PerazaLa Laja
*** Rundtur i utkanten av nationalparken Garajonay

600 höjdmeter
34 timmar (rundtur)
Utgångspunkt: Degollada de Peraza

Vårt första möte med La Gomera blev bilturen mellan huvudstaden San Sebastián och nationalparken Garajonay. När vi 1 km från San Sebastián körde åt sidan vid Degollada de Peraza och såg ner mot byn La Laja långt ner i ravinen, såg vi med en gång här måste vi vandra! När vi sedan kom till de fyra "Roquerna" Agando, Carmona, Zarcita och Ojila och såg stigen från La Laja komma upp längs ravinen mot de vackra topparna, var turvalet klart!

Detta är en utpräglad rundtur, först slingrande nedför sidan mot La Laja och därifrån upp mot huvudvägen genom vacker tallskog, med några nakna stammar som påminner om den döda skogen på Vettismorki i Jotunheimen. Här är det inte förorenad luft som har tagit knäcken på stolta eukalyptusträd, utan en skogsbrand.

Utsiktsplatsen Mirador Degollada de Peraza finns vid busshållplatsen vid korsningen där vägen söderut mot Playa de Santiago tar av från huvudvägen mellan San Sebastián och Valle Gran Rey. Du ser stigen som slingrar sig nedåt den branta bergssidan mellan palmer och olika buskväxter, vägen mot La Laja djupt nere i ravinen och dessutom två dammar som på spanska kallas Embalser. Parkera bilen i änden av busshållplatsen och följ stigen nedåt.

Ovanför bebyggelsen delar stigen sig vid en liten kulle på höger hand. Vi kan rekommendera detta som en rastplats, med utmärkt utsikt över byn och Barranco de las Lajas och tre av "roquerna". Följ stigen ner åt höger. Där du möter bebyggelsen står en stenpelare med en skylt som pekar mot Degollada de Peraza/Roque de Agando/La Laja.

Stigen går längs utkanten av bebyggelsen, och snart visar en ny skylt vägen framåt. Den stiger uppåt genom tallskogen längs en sidoravin, med några vackra träbroar och nätförstärkta dammar. Stora och nakna trädstammar längs delar av stigen är minnen från en skogsbrand 1984, då eukalyptusträden dog eftersom de inte tålde värmen. Detta är förresten inte det enda stället på Kanarieöarna där du kan se märken efter skogsbränder!

Du är snart uppe på en mindre bergskam med ett ganska förfallet hus, Degollada del Tanque. Här ser du alla de fyra "roquerna", nu även Roque de Agando om du går lite åt höger. Tycker du bestigningen är lång? Du är snart framme och när du kommer till några stentrappor, är huvudvägen i närheten. I vägkanten visar en stor träskylt att här börjar Parque Nacional Garajonay.

Mitt för vägkorsningen efter 300 meter tar stigen av åt vänster in mot höjden. Den passerar genom en trång klyfta överväxt med träd och ner på en grusväg, fram till en stor rastplats med över 20 grillar. Detta är Accuación Recreativa som du även kan nå med bil från huvudvägen, längs den asfalterade sidovägen. .......
 • Originaltitel: Turguide til Kanariöyene
 • Författare: Anita Lövland, Birger Lövland
 • Format: Inbunden
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789197554107
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 284
 • Utgivningsdatum: 2005-08-30
 • Del i serien: Vandra på
 • Översättare: Vildmarksbibliotekets redaktion
 • Förlag: Vildmarksbiblioteket