bokomslag Ur askan : om människor på flykt i en varmare värld
Samhälle & debatt

Ur askan : om människor på flykt i en varmare värld

Shora Esmailian

Flexband

239:-

Boken är slut online

 • 207 sidor
 • 2012

Översvämning i Pakistan, torka på Afrikas horn, ett Arktis som smälter bort ...

De extrema väderhändelserna löper som ett flimmer genom nyhetsrapporteringen. Bakom dem finns ansikten. Redan nutvingas människor lämna sina hem, men oftast befinner de sig så långt bort att vi inte ser dem.

I Ur askan kommer vi nära 2010-talets klimatflyktingar. Vi får möta Alia som såg en flodvåg slita med sig två barn men lyckades rädda sin egen son. Um Abdullah trivs bäst när hon får vara ute och skörda tillsammans med sin make och sina barn, men familjens mark hotas av det obönhörligen stigande havet. Jilo vandrade i en och en halv månad från sin by till ett slumområde för att undkomma torkan som ödelade mark, dödade djur och skapade svåra konflikter mellan grupper.

Vem blir klimatflykting? Vem bär ansvaret? Och vem ska ta emot dem som flyr? I personliga reportage från Pakistan, Egypten och Kenya skildrar Shora Esmailian individerna bakom de människoströmmar som rullar genom en värld under uppvärmning.


Läs mer om Shora här.Shora Esmailian beskriver ingående berättelser och liv hon får ta del av från människor på flykt som hon träffar och spenderar tid tillsammans med. Det blir intima porträtt av människor under svåra förhållanden porträtt som berör Det är skrämmande titthål in i framtiden som Shora Esmailian beskriver parallellt med sina möten med utsatta kvinnor i tre länder. Boken manar till eftertanke om vart vi är på väg och att radikala åtgärder behövs nu för att svänga in på en annan väg. Jag hoppas att boken läses av några av dem som verkligen skulle behöva ta till sig det budskapet.
Niclas Ihrén, Miljöaktuellt


Ur askan är en ruggig liten bok. Den är fylld av konturskarpa bilder från pågående klimatkatastrofer. Porträtt i glödande motljus av egyptier som förgäves försöker odla grönsaker på mark täckt av saltkristaller. Av pakistanier vars pistaschträd gång på gång förstörs av de kraftiga monsunregnen. Och av kenyaner på flykt från svälten vid Afrikas horn. Det är tre maffiga reportage, präglade av sin starka närvarokänsla och som läsare får man känsla av att ha bevittnat en förhandsvisning av undergången.
Arbetarbladet


Det finns en fara med att rada upp för många detaljer, men Shora Esmailian, född 1981 i Teheran, berättar så att jag ser just det som hon vill att jag ska se, samtidigt som jag inte glömmer det andra som också hör till bilden. I hennes öppna och öppnande reportagebok Ur askan, som handlar om klimatflyktingar, är hon örn och mullvad på en och samma gång. ... Esmailian tar mig alltså i handen och tillsammans åker vi till Pakistan, Egypten, Kenya. Elegant kommer stenhårda fakta. Jag känner mig klokare längs vägen och Esmailian får mig att fortsätta lyssna. Det är läsning som känns inte bara i magen, utan också i halsen, när Esmailian fortsätter sätta strålkastaren på flyktingarna, FN, svältkatastrofer, grannländers nöd.
Stig Hansén, Norrköpings tidningar


Hennes bok Ur askan lovar att utlösa svåra debatter, kanske oförsonliga, och just av det skälet bör den läsas. ... Hon är där, på plats, och överallt intervjuar hon människor som bokstavligen sitter i skiten. Särskilt ger hon röst åt många av de kvinnor som sällan kommer till tals trots att klimatkatastrofer brukar drabba dem hårdast. ... Reportagen är starka och armodet kan inte gärna betvivlas.
Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet


Shora Esmailians reportagebok om klimatförändringens konkreta effekter för människor är skakande och uppfordrande läsning.
Emil Schön, Landskrona Posten


Ett djupt mänskligt reportage där klimatet flätas samman med landskap och människor med förståelse för lokala traditioner, maktstrukturer och den ofta problematiska omvärlden ... Läs boken!
Tanya Holm, Feministiskt Perspektiv


Vem är egentligen flykting? Det är bara en bland många svårt stora globalpolitiska frågor Shora Esmailians bok lägger på bordet. Hon visar det sammansatta, inte alltid självklara, genom att vara på plats. Hon känner dammet som yr i luften. Hon svettas i flyktingtälten. Hon reser dit andra flyr bort från. Tilltalet är inte alarmistiskt, men allvarligt. Det är en lågmält fantastisk bok.
Per Wirtén, Sydsvenskan


Klimatets offer vittnar om vår framtid ... en klok och empatisk bok med mycket fakta ... mänskliga vittnesmål som dessa ovärderliga.
Pia Bergström, Aftonbladet


Gripande läsning, och djupt oroande: klimatflyktingarna lär ju knappast bli färre.
Lars Linder, Dagens Nyheter

Gripande läsning, och djupt oroande: klimatflyktingarna lär ju knappast bli färre.

Lars Linder, Dagens Nyheter
 • Författare: Shora Esmailian
 • Formgivare: Jesper Weithz
 • Format: Flexband
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789127132085
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 207
 • Utgivningsdatum: 2012-11-03
 • Förlag: Natur & Kultur

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: