bokomslag Under lejonets blick

Under lejonets blick

Maaza Mengiste

Pocket

  • 331 sidor
  • 2011


Afrikas nya röst

Addis Abeba, Etiopien, 1974. Revolutionen har just inletts, kejsaren Haile Sellassie avsätts och folket drömmer om en bättre framtid. Men hoppet vänds till förtvivlan när gerillan inför sitt skräckvälde.

Läkaren Hailu väljer till en början att blunda för orättvisorna. Sedan hans älskade hustru gått bort värnar han än mer om familjen. Hans äldste son Yonas resonerar som fadern. Han sätter sin lit till Gud och vill inte riskera hustruns och dotterns säkerhet. Yngste sonen Dawit vägrar däremot att ge upp drömmen om ett fritt Etiopien och går med i den hemliga motståndsrörelsen. Hailu blir ursinnig eftersom han sätter hela familjens liv på spel. Riskerna är för stora.

Men en dag får Hailu en patient som tvingar honom att själv ta ställning. Priset han får betala är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.

Under lejonets blick är en både poetisk och smärtsam berättelse om en tid och en plats som sällan har skildrats i skönlitterär form. En episk roman om en far och två söner, om mod och svek, om kärlek och vänskap, om en helt vanlig familj som hamnar i krigets vansinne.

"Maaza Mengiste skriver med en liksom avklarnat kärleksfull blick och en genuin önskan: att berätta. Och hon lyckas till slut gestalta en familjs, och ett helt samhälles, öden under en av alla dessa revolutioner som med vackra slagord knappast lurar den egna befolkningen men väl många i resten av världen."
Östgöta Correspondenten

"Väsentligt i romanen är förstås att ett skeende som man kanske inte vet så mycket om, för läsaren konkretiseras i några individuella människoöden."
Göteborgs-Posten

"'Under lejonets blick' är en berättelse som känns i magen när man läser. Mengiste skriver en mycket vacker, stundtals poetisk prosa som fint översatts av Ylva Spångberg, samtidigt som hon skildrar grymheter som är närmast outhärdliga att ta del av."
Helsingborgs Dagblad

"Den speglar historien genom en enda familj ... Den fäster väldigt snabbt, den här boken. Man vill läsa vidare. Stilen är lättsam, nästan poetisk fast ämnet är så tungt."
Kulturnyheterna, SvT

"Mengiste berättar om det brutala våldet på psyken och kroppar som militärjuntans maktövertagande för med sig. Med sina karaktärer skapar hon ett mikrokosmos över de första revolutionsåren: de som blundar, de som gör uppror, de som faller offer, de som var förtryckta men nu själva förvandlats till förtryckare. Det är intensivt, välskrivet och medryckande ..."
Aftonbladet

"Många av de mest intressanta översatta romanerna och novellsamlingarna kommer från Afrika. Just nu gäller det Under lejonets blick av hyllade stjärnskottet Maaza Mengiste. En stor berättelse, grym men samtidigt vacker, om vansinnet som drabbar ett land när kriget kommer."
På Landet

"Bäst är Mengiste när hon skildrar hur gestalterna påverkas av skeendet. Då varierar hon känsligt sina stilmedel. ... Men allra starkast blir kanske hennes bild av de anonyma, av soldater och militära befattningshavare som inte får några namn. De glider undan, men deras handlingar naglas fast i knivskarpa formuleringar. De illustrerar idén om ondskans banalitet; de framstår som alldagliga männi-skor utan moralisk kärna som sveps med av tidens ondska."
Svenska Dagbladet

" Maaza Mengiste ger oss oroliga tider i Etiopien i mitten av 70-talet. Hon berättar om läkaren som försöker skydda sin familj, men upptäcker att det inte går att leva i en bubbla. Under lejonets blick är en mycket vacker, mycket poetisk, mycket drabbande berättelse om hur lätt det är att råka illa ut."
M Magazine

"I Mengistes händer blir en förvirrande tid plötsligt möjlig att förstå och ta till sig. En viktig roman, fylld av medkänsla med sina plågade karaktärer."
The New York Times B

  • Författare: Maaza Mengiste
  • Format: Pocket
  • ISBN: 9789170018640
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 331
  • Utgivningsdatum: 2011-01-07
  • Översättare: Ylva Spångberg
  • Förlag: Månpocket