bokomslag Tryck. The Prints. Carl Fredrik Reuterswärd
Konst & kultur

Tryck. The Prints. Carl Fredrik Reuterswärd

Thomas Millroth

Inbunden

629:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 407 sidor
  • 2016
"Carl Fredrik Reuterswärds samlade grafik i ny bok"

Som ung förvandlade sig Carl Fredrik Reuterswärd (19342016) i fantasin till andra personer och också till det flyktiga icke gripbara. Senare kom han att bli en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer, representerad av världens alla museer. Ett av hans mest kända verk, den knutna pistolen Non Violence utanför FN-huset i New York, är idag en anti-våldssymbol för människor världen över. 1989 drabbades CFR av en svår hjärnblödning som han mirakulöst reste sig från och fortsatte att arbeta, nu med sin vänsterhand. Nu kommer boken Tryck. The Prints. Carl Fredrik Reuterswärd med hans samlade verk.

För Carl Fredrik Reuterswärd var grafiken en följeslagare och experimentverkstad ända sedan studieåren. Det var runt 1954 på Konsthögskolan som han började med grafik i en serie underfundiga etsningar. Hans produktion av grafiska verk kom att bli mycket omfattande. Men han var ointresserad av att katalogisera sina blad, då de väl var tryckta. Det var inte ovanligt att upplagor påbörjades eller planerades utan att fullföljas. Det kan ha stannat vid några provtryck. "Jag tolkar det som Reuterswärds skaparbrådska", skriver Thomas Millroth. "Det var så mycket han ville göra, så många bilder han ville pröva i tryck."

Tryck. The Prints. Carl Fredrik Reuterswärd samlar CFR:s grafik. Bokverket är unikt i sin omfattning, här presenteras samtliga grafiska verk men också alla CFR:s affischer och, inte minst, ännu ett område där han var en pionjär, nämligen som skapare av artists' books. Boken innehåller även essäer och kommentarer av Thomas Millroth, Annerose Keler och Dr. Norbert Nobis, där de olika verken kommenteras och får förklaringar. Norbert Nobis samlade systematiskt genom åren på CFR:s grafik för Sprengelmuseet i Hannover. Där finns nu den mest omfattande kollektionen vid sidan av Grafikens Hus i Sverige, som tack vare en ny donation har kunnat ersätta den unika samling som utplånades i branden 2014.
  • Författare: Thomas Millroth
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789178434909
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 407
  • Utgivningsdatum: 2016-10-07
  • Förlag: Bokförlaget Arena