bokomslag Titanic, klimatet och den mänskliga faktorn
Vetenskap & teknik

Titanic, klimatet och den mänskliga faktorn

Kjell Byström

Danskband/flex

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 116 sidor
  • 2021
Kjell Byström, bokens författare, humanist, beteendevetare, teolog med inriktning på organisation, konflikthantering, ledarskap och förändringsarbete. Idag starkt engagerad i dagens mest angelägna utmaning:
Hur kan vi förstå och hantera klimatkrisen?

Det var inte en upptäckt jag gjorde, det trodde jag först,
det var ett uppvaknande. Jag hade sovit, mentalt sett.
Lite halvt imponerad av Greta och hennes våghalsiga segling i liten båt över Atlanten.

Jag läser på, tills det en dag slog om i huvet.Bara sådär. Inget dramatiskt, på nåt sätt blev jag överraskad och rädd samtidigt. Allt det här var ju på riktigt. DET ÄR ALLVAR!
Var är det egentligen som håller på att ske?

Jag hade både läst och förstått, men aldrig låtit det sjunka in, inte låtit det ta plats i känslan. Och i fantasin. Nu blev jag omskakad, skämdes för att jag oavsiktligt hållit det obehagliga och skrämmande ifrån mig.

Den upptäckten gjorde att det blev en bok. Jag insåg att själva passagen var nödvändig: Vara nyfiken, lyssna, läsa, öppna sig för det nya och låta det landa i ens inre, i min känsla. Där kunde jag ge den tid och utrymme.

Slutsatsen blir ofrånkomlig:
Vi kan inte fortsätta så här, vi måste förändra, både
det som vi håller på med och oss själva.

Att under 10 månader Corona läsa, skriva och diskutera denna nya verklighet blev en upptäcktsresa som riktade in mitt fokus på "the human factor". Vi människor står i centrum, på olika vägar försätter vi naturen i obalans. Den skapar sedan jordens upphettning och allvarlig naturkatastrofer. Den dubbla insikten blev den röda tråden i min berättelse.

Den tvingade mig vidare till nästa stag: Om vi nu måste förändra - VAD behöver vi då ändra på? HUR ska det gå till? VEM kan gå i täten och leda oss? Delar av boken brottas med dessa frågor.

Svaren skiftar, några är helt självklara. Som t x: Vi måste sluta med de fossila bränslen som driver på upphettningen. Vårt släkte, våra ledare måste upphöra med alla interna strider och i stället praktisera samarbete och sätta gemensamma mål.

Andra frågors svar är svårare: Hur ska vi få med alla på tåget till fossilfria samhällen? Hur ska vi väcka den opinion till liv, som får tillräckligt många i våra länder att öppna sig, låta den bistra verkligheten sjunka in och bil berörda.

Den avslutande delen av boken analyserar tre centrala problemområden och kommer med förslag till lösning. Det första gäller att gå från splittring och krig till samarbete och fred. Det andra ser närmare på vägar att etablera ett demokratiskt förankrat ledarskap för alla de gemensamma insatser som klimatet och vår överlevnad kräver. Det tredje presenterar ett ramförslag på hur dessa stora projekt med förändring och nystart skall finansieras.
  • Författare: Kjell Byström
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789163980596
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 116
  • Utgivningsdatum: 2021-02-12
  • Förlag: Ethos förlag