bokomslag Tälj! : en bok om trä, knivar och yxor
Hobby & hantverk

Tälj! : en bok om trä, knivar och yxor

Henrik Francke Hannes Dahlrot

Klotband

99:-

Boken är tillfälligt slut online

 • 142 sidor
 • 2016
"En väldigt kärleksfull bok om allt man kan göra med en kniv och en bit trä."
Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige
En vass kniv och en träbit är allt som behövs för att börja tälja. Varje träbit innehåller en oändlig mängd möjliga objekt det handlar bara om att ta bort det som inte hör dit.

Förutom grundläggande träkunskap och en genomgång av kniv- och yxteknik innehåller boken ett 30-tal roliga och praktiska projekt allt från klassiska täljalster som köksgeråd, slevar, kaffeskopor och krokar till mer samtida skapelser som bartender-kit, skäggkammar, maracas och ätpinnar. Dessutom porträtteras några inspirerande människor som på olika sätt brinner för täljslöjden av idag.

Täljandet dammar inte, och täljspånen är lätta att sopa ihop, så att tälja vid köksbordet i lägenheten går precis lika bra som att sitta vid vedboden på landet. I boken tipsas om hur man hittar lämpligt täljmaterial även om man bor långt ifrån skogen.

Hannes Dahlrot är finsnickare och bildhuggare. Han är utbildad inom slöjd och finsnickeri på Gotlands och Grebbestads folkhögskolor, och fick 2008 sitt gesällbrev från Capellagårdens utbildning i möbel- och inredningssnickeri.

Henrik Francke är frilansskribent och nybliven täljentusiast. Henrik skriver för magasin och dagstidningar, och är sedan ett antal år creative director på tidningen Gourmet. För Natur & Kultur har han tidigare skrivit boken Expedition mathantverk.

"En väldigt kärleksfull bok om allt man kan göra med en kniv och en bit trä."
Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige
"Jag spår att den kommer att bli den nya surdegen - alla kommer vilja tälja."
Katia Elliot, SVT Gomorron Sverige
"Väldigt inspirerande!"
Kim Veerabuthroo Nordberg, SVT Gomorron Sverige
Träarbeten kan bli den nya hipsterflugan.
Tara
"Jag rinner igenom Tälj! av bara farten. Här finns, så vitt jag kan bedöma, allt en nybörjare behöver veta. Verktyg, täljtekniker, olika träslags egenheter och fördelar. Och så några tips för att inte skära av sig tummen. Allt är gjort med en inbjudande attityd, utan krångel eller kärva förmaningar."
Corren
"Träterapi."
Aftonbladet Härligt hemma
"I boken Tälj! går Hannes Dahlrot och Henrik Francke igenom allt du behöver veta om träslag och redskap för att bli en flink täljare, inte minst av matlagningsprylar."
Mat Magasinet
"Boken ger tips om träslag, enklare modeller för nybörjaren och mycket annat som är bra att tänka på för den ovane täljaren. Så egentligen finns det inga ursäkter, det är bara att gripa sig an ett trästycke..."
Nya Kristinehamns-Posten
 Jag spår att den kommer att bli den nya surdegen - alla kommer vilja tälja. SVT Gomorron Sverige
 • Författare: Henrik Francke, Hannes Dahlrot
 • Formgivare: Nakob Jielsen
 • Format: Klotband
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789127144897
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 142
 • Utgivningsdatum: 2016-01-25
 • Förlag: Natur & Kultur

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: