Välj butik

Visa alla butiker

  bokomslag SO-Serien Historia, Libers språkstöd till SO-S Historia 1

  SO-Serien Historia, Libers språkstöd till SO-S Historia 1

  Elisabeth Ivansson • Robert Sandberg • Mattias Tordai • Göran Svanelid

  339:-
  • Häftad
  • 96 sidor
  • 2010
  • Serie: SO-Serien Historia
  Hela SO-serien är uppdaterad för Lgr11. SO-serien Historia presenterar historien kronologiskt och tar avstamp i forntiden och slutar med de stora omvälvningarna i vår tid. I varje del finns olika typer av historiska källor med tillhörande övningar.

  Missa inte lärarhandledningen, som är full av tips och övningar. Tankarna om de fem förmågorna ligger till grund för lärarhandledningarna till SO-serien.

  För dig som vill arbeta digitalt finns onlineböcker och en kostnadsfri webbapp. SO-seriens digitala paket ger dig Maxi-onlineböckerna i alla fyra SO-ämnena.

  Läs mer
  Pedagogiska tankar
  Hur håller man motivationen igång hos elever som är snabba och som slukar kunskap? Och samtidigt hos dem som har svårt att förstå texten i grundboken?
  Låt dina elever ta sig an historien med hjälp av ett klassiskt uppbyggt läromedel. Själva kunskapsstoffet är lättillgängligt och läromedlet tar er till de kunskapsmål som den nya läroplanen förskriver. Bland annat handlar det om direkt tilltal, en tydlig berättarröst, luftig layout och inte för informationstätt.
  Det finns ett SO-S för varje behov – heterogen klass. SO-Serien hjälper dig att ge alla dina elever rätt utmaning. Välj antingen SO-S Historia Ämnesboken, årskursböckerna eller Maxi. Ämnesboken är en sammanslagning av årskursböckerna. Varje grundbok ger en noga utvald baskurs så att alla ska kunna nå sina mål i historia. För dem med behov av större utmaningar finns SO-S Maxi sedan några år och den har en utökad kurs och mer stoff. Onlineböckerna har en talsyntesfunktion, vilket underlättar för elever med läs- och skrivsvårigheter.
  Lättillgängliga texter. Texterna är skapade utifrån nya forskningsrön, från bland andra Monica Reichenberg, docent i ämnesdidaktik, som säger att direkt tilltal och en tydlig berättarröst gör texterna mer levande och engagerande. Formen är lätt och luftig så att eleverna enkelt hittar. Det finns sammanfattningar, faktarutor, fördjupningar, uppgifter och ordförklaringar som bryter av och förtydligar.
  Ett väl avvägt innehåll i linje med Lgr 11. Innehållet i seriens grundböcker är väl avvägt, varken för mycket eller för lite. Urvalet bygger på den undersökning i 17 svenska skolor vi gjorde inför revideringen av SO-Serien, och som visade att undervisningspraxis är ungefär likadan i hela landet. Men vi har även gjort en mycket grundlig granskning av vad som krävs för att serien ska överensstämma med de nya kursplanerna i Lgr 11.
  Komponenter
  - Ämnesbok åk 7-9 SO-S Historia Ämnesboken presenterar historien från forntid till vår tid. I årskursböckerna har innehållet fördelats så att årskurs 7 tar upp tiden fram till 1700-talet, årskurs 8 behandlar perioden från den franska revolutionen fram till första världskriget och den ryska revolutionen. Och årskurs 9 tar upp mellankrigstiden fram till våra dagars stora omvälvningar.
  Det historiska källmaterialet, med tillhörande arbetsuppgifter, utgörs av lagar, dikter, fotografier, konstverk, statistik, intervjuer och tidningsannonser.
  För att eleverna ska ges möjlighet att förstå sin egen tid har bokens skildring av 1900-talet i Sverige, Europa och världen fått stort utrymme. Viktigt för båda författarna har varit genusperspektivet: Både kvinnor och män måste synas i historien.
  Innehåll
  SO-S Historia 7 Lgr 11
  Kap 1 Hur vet historieforskarna egentligen vad som hänt?
  Kap 2 Forntiden – från samlare till stadsbo
  Kap 3 Antiken – det gamla Grekland
  Kap 4 Antiken – det romerska riket
  Kap 5 Medeltiden
  Kap 6 Nya tiden
  SO-S Historia 8 Lgr 11
  Kap 1 Kina
  Kap 2 Upplysningen
  Kap 3 Franska revolutionen
  Kap 4 Fabriker byggs
  Kap 5 Nya åsikter om hur samhället borde se ut
  Kap 6 I industrisamhällets värld
  Kap 7 Industri och demokrati i Sverige
  Kap 8 USA – det nya landet
  Kap 9 Första världskriget och ryska revolutionen
  SO-S Historia 9 Lgr 11
  Kap 1 Mellankrigstiden
  Kap 2 Andra världskriget
  Kap 3 Sverige under andra världskriget
  Kap 4 USA och Västeuropa under efterkrigstiden
  Kap 5 Sverige under efterkrigstiden
  Kap 6 Det kalla krigets tid
  Kap 7 Afrika, Asien och Sydamerika under andra hälften av 1900-talet
  Kap 8 Kommunismens fall och kalla krigets slut
  - SO-S Historia Ämnesboken Ämnesboken är en sammanslagning av de tre årskursböckerna.
  - Lärarhandledning Även lärarmaterialet är reviderat och det finns en lärarhandledning till varje ämne. Tankarna om de fem förmågorna ligger till grund för de nya lärarhandledningarna till SO-Serien. Övningarna i lärarhandledningarna utgår tydligt från både ”The Big 5”, kursplanerna i SO samt från aktuell forskning kring språk och tänkande. Varje lärarhandledning innehåller även ”nationella-prov-liknande” prov. Det är bara att kopiera, dela ut och se klassen komma igång!
  - MAXI-boken För de snabba, de som vill ha större utmaningar, finns SO-S Maxi. Maxiboken utgår från Ämnesboken, men nya kapitel har tillkommit, och i de ursprungliga kapitlen har delvis nytt stoff lagts till.
  I SO-S Historia Maxi har tiden fram till den industriella revolutionen fått mer utrymme jämfört med Ämnesboken. Det handlar bland annat om utökade avsnitt om antiken och medeltiden.
  - Övrigt SO-Serien Historia för årskurs 6 håller på att anpassas till Lgr 11.
  Kostnadsfri webbapp
  Med SO-Serien Historia webbapp får eleverna träna de viktiga ämnesbegreppen till varje kapitel i SO-Serien Historia. Enkel och gratis begreppsträning, inte bara på svenska, utan också på arabiska, dari, somaliska och tigrinja. Inget behöver laddas ner, bara att surfa in på webbappen via smartmobil, surfplatta och dator.
  Onlineböcker
  SO-serien finns även som Onlineböcker. Läs mer om Onlinebok
  Digitalt paket Många ämnen i SO överlappar varandra och med onlineböckerna kan du som lärare planera flexibelt mellan olika kapitel och avsnitt i böckerna och skapa din egen röda tråd i undervisningen. Det underlättar din egen ämnesintegrering. Du kan köpa SO-S Samhälle Maxi onlinebok, SO-S Geografi Maxi onlinebok, SO-S Historia Maxi onlinebok och SO-S Religion Maxi onlinebok i ett digitalt paket. Ett digitalt paket-abonnemang är 15% billigare än att köpa varje onlinebok separat.

  Om författarna
  Författaren Mattias Tordai säger "Det var spännande att få vara med om att skriva en historiebok, men väldigt mycket svårare och mer tidskrävande än jag trodde från början. Den största svårigheten är att begränsa sig, det finns ju så oerhört mycket intressant att berätta. Därför har det varit en fördel att skriva tillsammans med Elisabeth Ivansson - då har vi kunnat utgå från både manligt och kvinnligt perspektiv i "sållningen". Just stoffurvalet och prioriteringen är central: väljer vi att behandla en företeelse måste den också få ett rimligt utrymme för att texten ska ha flyt och bli läsvärd. Kul och lärorikt, men svårt!"
  Göran Svanelid, författare till lärarmaterialet, är universitetslektor och har utbildat många SO-lärare genom åren. Han har varit delaktig i den grupp som tagit fram kursplanerna i SO-ämnena i Lgr11.
  Författarens lästips om "The Big 5"
  Göran Svanelid har studerat grundskolans alla kursplaner. Han råder lärare i alla ämnen att fokusera på de fem förmågor som är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument, för att hjälpa eleverna att nå målen: Lägg krutet på "The Big 5" Pedagogiska magasinet (2011-11-08)

  Följ också den pedagogiska diskussionen i Facebookgruppen The Big Five

  Finns boken i din butik?

  Välj butik för att se lagerstatus och eventuellt reservera boken.

  Ingen butik vald

  Välj butik
  323676

  Ja, finns i vald butik

  Fåtal kvar i vald butik

  Finns ej i vald butik Välj en annan butik eller kontakta oss.

  Tillfälligt slut i vald butik Välj en annan butik eller kontakta oss.

  Beställ i butik Den här boken är en beställningsvara. Välkommen till din butik så hjälper vi dig.

  Ej beställningsbar

  Lagerstatus saknas

  Köp i e-handel

  Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

  Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

  • Författare: Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg, Mattias Tordai, Göran Svanelid
  • Format: Häftad
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789147091928
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 96
  • Utgivningsdatum: 2010-03-24
  • Del i serien: SO-Serien Historia
  • Förlag: Liber AB

  för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

  Idag