bokomslag Snabbmat i automat
Historia

Snabbmat i automat

Karl Gratzer

Inbunden

289:- (389:-)

Boken är slut online

  • 292 sidor
  • 1998
Hur sker ekonomsk omvandling och tillväxt, och vilken roll har småförtag och småföretagare spelat i denna process under 1900-talet? Boken belyser villkoren för småföretagandet kring sekelskiftet och framåt. De så kallade automatrestaurangerna tjänar som undersökningsobjekt (121 aktiebolag som grundades mellan 1899 och 1931). "Automat" var benämningen på en snabbmatsrestaurang där gästen serverade sig själv ur för ändamålet konstruerade mekaniska automater. Hur finansierades dessa företag och varifrån rekryterades företagarna? Hur spreds automaterna? Vilken roll spelade entreprenörer i denna process? Förekom det olika typer av företagare under olika faser av branschens livscukel? Vilka var villkoren för kvinnligt företagande? Schumpeters teori om ekonomisk utveckling är central för analysen. I boken utmanas och kompletteras det traditionella synsättet att företagsledares hadlingar - visserligen begränsade av olika regelverk - i huvudsak är avgörande för företagens resultat. Snabbmat i automat vänder sig till alla som intresserar sig för företagandets dynamik i allmänhet och småföretag i synnerhet. Karl Gratzer är fil.dr i ekonomisk historia. Han är verksam vid ESBRI, Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning och Stockholms universitet.
  • Författare: Karl Gratzer
  • Format: Inbunden
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789171506986
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 292
  • Utgivningsdatum: 1998-03-01
  • Förlag: Studentlitteratur

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: