bokomslag Slaggsten & slagghus : unika kulturskatter

Slaggsten & slagghus : unika kulturskatter

Annmarie Gunnarsson • Peter Nyblom

359:-
  • Inbunden
  • 215 sidor
  • 2016
HUS AV SLAGG många har aldrig sett dem, andra står förundrade inför slaggstenarna som skimrar i blått, grönt, grått och dessutom skiftar färg med ljuset. Spännande strukturer, små järnklumpar, randmönster från träkol vad kan man inte hitta vid ett närmare skärskådande av byggnadsmaterialet. Vad är det för något, frågar många idag. När byggdes husen? Varför gjorde man slaggsten?

Slaggstenen är vår första artificiella byggnadssten, använd i malmtrakter som alternativ till byggnadstimmer. Skogen behövdes för produktion av träkol, bränslet vid smältning av malm och utvinning av koppar och järn. Metallerna exporterades och gav Sverige inkomster samt människorna en höjd levnadsstandard. Slagg var en biprodukt vid metallframställningen. Metallerna har sålts ut i världen, arbetsplatserna är nedlagda och borta - men slaggen finns kvar och berättar om malmer och teknikutveckling, om tungt kroppsarbete och skickligt hantverk. Ingen slaggsten är den andra lik. Aldrig mer kan någon göras.

Boken vill öka medvetenheten om byggnaderna. De äldsta är från 1700-talet, de yngsta från tidigt 1900-tal. De är kyrkor eller jordkällare och allt däremellan. Bilderna vill visa hur fantastiska husen är och texten informera om bakgrund, tillverkning och vård. Förhoppningen är att människor ska inspireras till att vara stolta över slagghusen och varsamt ta hand om dessa unika byggnader, uppförda av ett material som idag är oersättligt.

Finns boken i din butik?

Boken finns inte i butik, men du kan köpa den i vår e-handel.

Köp i e-handel

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

  • Författare: Annmarie Gunnarsson, Peter Nyblom
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789185581900
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 215
  • Utgivningsdatum: 2016-10-17
  • Förlag: Balkong Förlag

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Idag