bokomslag Slaget om Nordkalotten : Sveriges roll i tyska och allierade operationer i norr
Historia

Slaget om Nordkalotten : Sveriges roll i tyska och allierade operationer i norr

Lars Gyllenhaal James F Gebhardt

Inbunden

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 232 sidor
  • 2020

»Riktigt bra!« Peter Englund

I oktober 1944 inleddes det största slag som någonsin utkämpats norr om polcirkeln. Sverige var i hög grad involverat i konflikten, men trots detta har händelsen haft en undanskymd plats i svensk historieskrivning.

Slaget om Nordkalotten bygger på ryska, amerikanska och norska militärhistoriska verk och dokument, deltagares ögonvittnesskildringar och unika fotografier. Det är häpnadsväckande läsning om bland annat SS-soldater i Luleå, Röda armén i Nordnorge och allierade specialförband i norra Sverige.

Denna utgåva är en uppdaterad version av succén från 1999. Nu ingår titeln i Historiska Medias bokserie Krigens historia. Författarna Lars Gyllenhaal och James F. Gebhardt briljerar med sina stora kunskaper i ämnet och skriver både fartfyllt och medryckande. Boken är lättläst även för den som inte är inbiten militärhistoriefantast.

Gyllenhaal är ledamot av Svenska militärhistoriska kommissionen med flera böcker och mängder av artiklar bakom sig. Gebhardt är tidigare major inom USA:s pansartrupper med filosofie magisters examen i historia vid University of Washington.

Fler röster om boken: 

»De båda författarna beskriver utförligt och inte sällan spännande SS aktiviteter i Norrbotten Gyllenhaal rör sig bekvämt bland allehanda krigsfakta, precis som man är van.« Norrbottens-kuriren

»En upplysande bok om ett viktigt skede i nordisk historia.« BTJ

»Grym historieskildring om Nordkalotten skriven med fart och personlig touche.« Upsala Nya Tidning

»Kring denna problematik har Gyllenhaal funnit en mängd pärlor på den lokala nivån. Det är inte bara underhållande och engagerande utan det känns också bitvis riktigt betydelsefullt.« Försvarets Forum

  • Författare: Lars Gyllenhaal, James F Gebhardt
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789177892601
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 232
  • Utgivningsdatum: 2020-05-06
  • Förlag: Historiska Media