bokomslag Sherlock Holmes versus professor Moriarty
Deckare

Sherlock Holmes versus professor Moriarty

Arthur Conan Doyle

Inbunden

179:-

Boken är tillfälligt slut online

  • 174 sidor
  • 2005
Åtta av de absolut bästa av de 56 noveller som Arthur Conan Doyle skrev om den berömde detektiven - här i nyöversättning av Charlotte Hjukström - har samlats i en volym som fått titeln Sherlock Holmes versus professor Moriarty.

Professor Moriarty är Sherlock Holmes ärkefiende. Han är hjärnan bakom den organiserade brottsligheten i London. Han är en framstående matematikprofessor och besitter ett av Europas skarpaste intellekt - men i Sherlock Holmes har han ändå mött sin överman i fråga om hjärnstyrka.

Conan Doyle lät de båda genierna drabba samman i äventyret Det sista problemet. De möttes öga mot öga vid det dånande Reichenbachfallet i Schweiz och doktor Watson som anlände till platsen strax därefter kunde bara konstatera att båda två hade dödsstörtat i vattenfallet.

Berättelsen publicerades i The Strand Magazine i december 1893. Läsarreaktionerna blev häftiga. Doyle och tidskriften överöstes med brev från hängivna läsare som vägrade acceptera hjältens hädanfärd. På Londons gator sågs Holmesfantaster gå med sorgband.

Den verkliga orsaken till Holmes död var att författaren hade tröttnat på sin omåttligt populäre figur och ville koncentrera sig på sitt övriga författarskap. Själv ansåg han att hans historiska berättelser, t ex medeltidsromanen The White Company, var litterärt sett överlägsna berättelserna om Holmes.

Men allmänheten tyckte annorlunda. Såväl förläggare som läsare bönade honom om att återuppliva Holmes. Till att börja med var han orubblig: "Nej, Sherlock Holmes ligger på botten av Reichenbachfallet och där får han ligga" svarade han buttert.

Ett undantag gjordes när Doyle besökte det suggestiva hedlandskapet i Dartmoor och fick inspiration till romanen Baskervilles hund som bara måste ha Holmes till huvudperson. För att inte behöva återuppliva figuren förklarade han att Baskervilles hund var ett "gammalt" fall som doktor Watson plockat fram ur sitt arkiv av anteckningar.

Inte förrän tio år efter Holmes död, efter en intensiv övertalningskampanj där förläggare från England och USA samarbetade och där Doyle erbjöds en för den tiden ofattbar ersättning - 5000 dollar för varje ny Holmesnovell enbart för USA-utgivningen och ungefär lika mycket för utgivningen i England - gav han till sist med sig och tog itu med uppgiften att börja skriva nya noveller, varav den första - Det tomma huset - klargjorde att Holmes aldrig hade störtat nerför det där vattenfallet utan tvärtom undkom välbehållen och nu var fullt sysselsatt med nya kriminalgåtor.

Arthur Conan Doyle skrev sammanlagt 60 berättelser om Sherlock Holmes, varav 4 romaner och 56 noveller. Denna bok innehåller följande 8 noveller:
En skandal i Böhmen - Sherlock Holmes blir uppsökt av Hans Majestät Konungen av Böhmen som förtvivlad ber Holmes att återbörda ett komprometterande fotografi. Berättelsen är inte bara intressant som kriminalgåta, utan också därför att Holmes i denna novell träffar kvinnan med stort K: Irene Adler, operasångerska och äventyrerska. Holmes är en boren gentleman som alltid bemöter kvinnor med ridderlig artighet men han visar aldrig mer innerliga sidor än så. Utom när det gäller Irene Adler. Han har aldrig någon riktig kärleksaffär med henne, men hon förblir den enda kvinna som han i fortsättningen talar om i sådana ordalag att man kan tro att hans iskalla analytiska sinne för en kort tid grumlats, att han kanske för ett ögonblick var förälskad. Men först och främst ger novellen ännu ett prov på den berömda holmska skärpan när vi får följa hur han med list skaffar tillbaka fotografiet.

De rödhårigas förening - en ägare till en pantbank i London erbjuds lättförtjänta extrainkomster från en organisation som påstår sig stödja personer med rött hår. Uppgiften består i att under fyra timmar varje dag sitta på föreningens kontor och skriva av Encyclopaedia Britannica. Detta fortgår under åtta veckor ända tills kontor
  • Författare: Arthur Conan Doyle
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789177422341
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 174
  • Utgivningsdatum: 2005-06-01
  • Översättare: Charlotte Hjukström
  • Förlag: Bakhåll