bokomslag Se människan! : en bok om Ersta diakoni
Filosofi & religion

Se människan! : en bok om Ersta diakoni

Elisabeth Christiansson Motzi Eklöf Karin Jansson Myhr Nils Johan Tjärnlund

Inbunden

339:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 226 sidor
  • 2017
Ersta diakoni har en fantastisk historia som sträcker sig över hela tre sekler. Utifrån ett unikt och omfattande bildmaterial ger boken en inblick i den verksamhet som bedrivits genom åren, och de människor som passerat revy, såväl medarbetare som patienter, boende och andra. Boken skildrar inte minst alla de kvinnor som vigde sina liv åt att tjäna andra inom diakoni, sjukvård, socialt arbete och omsorg.
Erstas historia är också historien om det framväxande välfärdssamhället och de enskilda och ideella aktörernas, initiativ, insatser och betydelse för samhällets institutioner. Ansvaret för vård och omsorg har inte alltid varit det offentligas uppgift - långt därifrån.
Erstas historia är inte minst historien om Södermalm i Stockholm. Silhuetten från "Staden på berget" har präglat stadsdelen sedan 1800-talet, och det var till Ersta Södermalms arbetarbefolkning vände sig med sina krämpor.
Ersta har ofta gått före och visat vägen i det sociala och omvårdande arbetet, och funnits med i situationer där andra backat undan. Vad som alltid varit utmärkande för Ersta diakoni är långsiktigheten. Det diakonala uppdraget är detsamma nu som för över 160 år sedan: att se människan, att tjäna, lindra, bota och stötta. Även i en sekulariserad värld.
I den här boken skildras Ersta diakonis historia i huvudsak utifrån tre olika forskares perspektiv: Elisabeth Christiansson som skrivit om diakoni och socialt arbete, Motzi Eklöf om sjukhuset och den medicinska vårdens historia och Nils Johan Tjernlund om den sociala utvecklingen och byggnadernas historia.
Elisabeth Christiansson är teol dr och verksam vid Ersta Sköndal Bräcke högskola. Hon är disputerad i kyrkovetenskap och har i huvudsak forskat och skrivit om diakoni och samhälle från 1800-talets mitt och framåt. Hon disputerade med avhandlingen Kyrka och social reform: motiveringar till diakoni 1845-1965.
Motzi Eklöf är fil dr och docent i tema hälsa och samhälle och verksam som vård- och medicinhistoriker. Hon har tidigare skrivit om bland annat läkaretikens utveckling samt olika kurortskulturer. Bland tidigare böcker kan nämnas Kurkulturer - Bircher-Benner, patienterna och naturläkekonsten (2008), Naturen, kuren & samhället: Vård på sanatorier och kurorter ca 1870-2010 (red. 2011). Hennes senaste bok behandlar smittkoppsvaccinationen under svenskt 1900-tal i Variola & Vaccinia - om massvaccination och folkhälsopolitik, vaccinforskning och läkaretik (2016).

Nils Johan Tjärnlund är författare och vetenskapsjournalist med inriktning på bebyggelse-, kultur- och näringslivshistoria. Han har en bakgrund som redaktör på Vetenskapsradion i P1. Bland tidigare böcker märks Staden som reste sig ur askan. Arkitekturguide till Sundsvalls stenstad (2009), Vänskap och välgörenhet. Ordenssällskapet W:6 i Sundsvall 1864-2014 (2014) och Vi ses på Knaust - vid trappan! Historien om ett legendariskt hotell (2016).
  • Författare: Elisabeth Christiansson, Motzi Eklöf, Karin Jansson Myhr, Nils Johan Tjärnlund
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789198340969
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 226
  • Utgivningsdatum: 2017-06-05
  • Förlag: Förlaget Näringslivshistoria