bokomslag Ribersborgs kallbadhus : och badvanor genom tiderna
Historia

Ribersborgs kallbadhus : och badvanor genom tiderna

Lars-Gunnar Bengtsson Pelle Jönsson

Inbunden

349:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 149:- för medlemmar.

  • 282 sidor
  • 2016
En vacker bok om Malmös älskade kallbadhus

»Boken innehåller intressanta minnen och berättelser i välskrivna kapitel ... Bildmaterialet är omfattande och varierat.« Bibliotekstjänst


Ribersborgs Kallbadhus från 1898, med anor från 1867, har överlevt stormar, bränder och långt gångna rivningsplaner. Det är idag Nordens största och mest välbesökta kallbadhus, med över 175 000 årsbesök. Det är också ett av de äldsta och bäst bevarade kallbadhusen som fortfarande håller öppet, alla dagar året om.

Fram till 1956 var kallbadhuset också Malmös officiella simstadion och ett eldorado för simklubbarna. Här har Sally Bauer varit simtränare och Gunnar Larsson tog sina första simtag på kallbadhuset, som också varit arena för nationella och internationella simtävlingar , simhopp och spännande matcher i vattenpolo. Baltiska spelen 1914, den största idrottshändelsen hittills i Malmös historia, bjöd på internationella simtävlingarna här under kungligt överinseende.

Boken är rikt illustrerad med historiska och nytagna fotografier av Ribersborgs kallbadhus, samt alla de andra stora och små kallbadhus längs Malmös och Limhamns kustlinje.

En lång rad skribenter medverkar i boken för att belysa badhusens och badandets historia ur olika aspekter, som t.ex. byggnadsminnesvård, kulturhistoria, medicinska aspekter på vinterbad osv. Flera kända och okända malmöbor med egna erfarenheter av Ribersborgs Kallbadhus medverkar med kåserier och funderingar kring bad och badande härhemma och ute i världen.

Fler pressröster om boken:

»Min kärlek till staden och stranden gör läsningen av Ribersborgs kallbadhus och badvanor genom tiderna till ett sant nöje. Lars-Gunnar Bengtsson och Per Jönsson har varit redaktörer för denna rikt illustrerade antologi av med historiska återblickar och personliga berättelser om badandet, livsstilen och livet med kallbadhuset på Ribersborgsstranden.« Svensk Tidskrift

»En fröjd för ögat med både svartvita arkivbilder och nytagna, vackra fotografier.« Tidskriften Byggnadskultur

Medverkande skribenter i boken:

Martin Andersson är reporter på Sydsvenskan, med fokus på det historiska under vinjetten Försvunna Malmö. Han är jämnårig med Simhallsbadet där han också lärde sig simma. Men det var havet som lockade mest. Stranden, sanden, saltet och solen. Och så Kallbadhuset. Senare också under vintertid. Numera helst en vindstilla och stjärnklar kväll i januari, med krispigt havsvatten och glittrande utsikt över Öresund med Köpenhamn och Bron. Då värmer ett kallbad som bäst.

Lars-Gunnar Bengtsson har ett långt förflutet som bildproducent, fotograf och redigerare på nyhetsredaktionerna på SVT. Som barn undrade han varför man skulle betala inträde till kallbadhuset för att bada i havet. Men det var innan han upptäckt välbefinnandet efter bastu och vinterbad. Har vinterbadat regelbundet i drygt 20 år, badar dagligen numera.

Mikael Bergstrand är författare från Malmö och flitig besökare på Ribersborgs kallbadhus. Under åren 2007-2011 bodde han i New Delhi, en period som inspirerat honom till att skriva sina populära romaner som utspelar sig i både Malmö och Indien. Böckerna har sålts till ett tiotal länder och ska snart bli teveserie i Sverige.

Lena Birgersson har arbetat i många år som reporter och redaktör på Sveriges Television i Malmö, bl.a. på Sydnytt och Barnjournalen samt en lång rad andra program. Idag är hon frilansjournalist med det egna företaget BirgerssonMedia i Lund. Vinterbadar ofta.

Tina Fransson Krook är Malmöbo och kommunikatör till yrket. Trivs i staden men beroende av att komma ut i naturen för att fylla energidepåerna och samla tankarna. Åretruntbadare sedan några år; motionssimmar i havet från maj till oktober - med eller utan våtdräkt beroende på temperatur - under vintermånaderna besöker hon Kallis för bastu och dopp, gärna flera gånger i veckan.

Lena Frisk ä
  • Författare: Lars-Gunnar Bengtsson, Pelle Jönsson
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789175454306
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 282
  • Utgivningsdatum: 2016-10-21
  • Förlag: Historiska Media