bokomslag Regi Bergman

Regi Bergman

Bengt Wanselius Paul Duncan

Inbunden

1699:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 591 sidor
  • 2008

Andra format:« Det här är ett mastodontverk! Det är som att ha en egen bio i bokform.
Göran Everdahl, Gokväll

Under de 60 år Ingmar Bergman var verksam som regissör och manusförfattare gjorde han närmare åttio spelfilmer och teveproduktioner. Han anses vara en av världens mest inflytelserika regissörer och många av hans filmer har blivit milstolpar i filmhistorien. Det här är den stora fotobiografin, sammanställd av Bengt Wanselius, som i 20 år arbetade som en av Bergmans egna stillbildsfotografer. Denna kolossala bok innehåller över ett tusen bilder som skildrar Bergmans liv och verk. Här finns inte enbart bilder från alla hans filmer utan också en lång rad unika fotografier från filminspelningar, teaterscener och privatliv. I boken finns också en specialproducerad dvd med bland annat Bergmans egna smalfilmer.

Texterna i boken bygger huvudsakligen på Ingmar Bergmans egna ord, med citat från dagböcker, brev, skrifter och böcker. Men här finns också nyskrivna texter av bland andra Erland Josephson, Birgitta Steene och Bengt Forslund.

Fram till den 18 januari 2009 pågår en stor fotoutställning med bilder ur boken på Nobelmuseum i Stockholm.

» Det är en märkvärdighet att slå upp och täcka sitt skrivbord med Regi Bergman en makalös bok. 1111 bilder! 592 gigantiska sidor. Boken inleds med en underbar, rörande, kärleksfull text av Erland Josephson. Om deras livslånga vänskap, deras resor genom filmen, deras samtal om livet. Josephson är en strålande stilist - det har han visat tidigare - men av allt jag har läst efter Bergmans bortgång förra sommaren är det inget som rört vid mig på samma sätt som denna innerliga vänskapsskildring. Det är oavbrutet vackert och bildburet. Bildredaktören, Bengt Wanselius , Bergmans trogne teaterfotograf från Dramaten, har gjort ett enastående arbete tillsammans med verkets formgivare. Tryckkvaliten är superb och storleken skapar ett svindlande djup i dessa bilder.
Gunnar Bergdahl, Landskrona-Posten

» En kronologisk genomgång av Ingmar Bergmans yrkesliv som skapar en närmast svindelartad känsla genom sin oerhörda rikedom.
Kristian Petri, DN

» Regi Bergman är inte en bok. Det har också passerat gränsen för ett så kallat praktverk - det är en encyklopedi, ett monument, ett påstående om storhet inom två tjocka, lätt utbuktande, pärmar. Gränsen till ett rent relikvarium går vid kroppen men närmare än så här kommer man nog inte i fetischistisk underdånighet.
Ulrika Stahre, Aftonbladet

» Och det skall sägas redan från början, "Regi Bergman" är en helt fantastisk bok, en bok att glädjas åt från den första sidan till den avslutande sidan 592. Sida efter sida och nyfikenheten bara ökar. Den totala sammanfattningen av Ingmar Bergman. Det är en mycket känslosam, vacker, naken och mycket gripande betraktelse över vännen Ingmar Bergman som Erland Josephson gör. Han viker inte undan för besvärligheter eller det personligt jobbiga. Han ger en nödvändig spelöppning för att förstå virrvarret av tyckanden om Ingmar Bergman och alla de utspel han själv hann med att göra. Antagligen är detta det bästa som någonsin, på så få sidor, har skrivits om Ingmar Bergman. Materialet blir unikt i sin mångfald och det är ett enormt jobb som de sju redaktörerna lagt ner för att hitta mannen bakom filmerna, för att tränga in mellan tagningarna och beskriva livet tillsammans med regissören, som medmänniska eller som film- och teatermedarbetare. "Regi Bergman" är en fotobok i dess allra bästa skepnad.
  • Författare: Bengt Wanselius, Paul Duncan
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789171260901
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 591
  • Utgivningsdatum: 2008-09-19
  • Översättare: Katarina Trodden, Håkan Lövgren, Rachelle Puryear
  • Förlag: Max Ström