bokomslag Proggiga barnböcker : därför blev vi som vi blev

Proggiga barnböcker : därför blev vi som vi blev

Kalle Lind

Pocket

  • 295 sidor
  • 2012
Kalle Linds storsäljare Proggiga Barnböcker därför blev vi som vi blev kommer nu som pocket med tre helt nyskrivna kapitel. Boken är en nostalgitripp för den som var med, och helt bisarr för den som inte var det. Pocketupplagan innehåller tre helt nya kapitel med ännu fler exempel på tidstypisk barnlitteratur. Här möter vi de vänstervridna teveprogrammen, barndikterna om Kinas storhet och fotoböckerna om järnarbetare och sjukvård.

Det var alldeles nyss och så fruktansvärt länge sen: 1970-talet. De som växte upp då fick lära sig att det fanns något som heter u-länder, att det är rätt att göra uppror och hur det går till när mamma och pappa gör ett småsyskon. I böcker, på skivor, i teveprogram berättade snälla vuxna allt barnen behövde veta för att rätt rustade möta revolutionen.
Det blev inte riktigt som de förutspådde, men de där böckerna har legat kvar i dem som var barn då och poppat upp i minnet när de varit som minst förberedda: Ola som hamnar på sjukhus, Lasses farfar som dör, pojken med guldbyxorna, fattigflickan Graciela i Ecuador, mamman och pappan som gjorde arbetsbyte. Och många fler.

I Proggiga barnböcker har författaren Kalle Lind samlat ihop de mest politiska, de mest udda, de mest spektakulära, de roligaste, de tråkigaste och de allra underligaste barn- och ungdomsböckerna från sjuttiotalets hyllningsdikter (19691982). Personligt, initierat och komiskt kommenterar han dem, placerar in dem i tiden och försöker förstå varför det som var så självklart då känns så avvikande nu.

NÅGRA RÖSTER OM BOKEN:

Ja, rolig är han också. Humorn biter till, både här och där, kärleksfullt eller dräpande, ironi och gapskratt. Proggiga barnböcker håller mer än titeln lovar [] Och sällan har jag läst något så bra och nyanserat om 70-talets proggmusik som skildringen av Nationalteaterns försök att göra Kalle och andra ungar till kommunister."
Kvällsposten

Kalle Lind gör lite av varje. Med fantastiska exempel beskriver han sjuttiotalets barnlitteratur och alla dess ideologiska program, dess oändliga tro på barnets intellektuella förmåga, dess allvar och dess humor.
Sydsvenskan

Proggiga barnböcker är en dråplig, underhållande och ibland rent rörande bok som säkerligen blir en fin present både till dem som var med och till oss andra nyfikna.
Dagens bok
  • Författare: Kalle Lind
  • Format: Pocket
  • ISBN: 9789186691318
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 295
  • Utgivningsdatum: 2012-11-23
  • Förlag: Roos & Tegner