bokomslag Personlighetens socialitet - En berättelse om Jaget, Duet och Miget
Samhälle & debatt

Personlighetens socialitet - En berättelse om Jaget, Duet och Miget

Lars-Erik Berg

Häftad

399:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 201 sidor
  • 2015
I dag ses egenskapen socialitet som något det mänskliga nervsystemet förser oss med. Men ny neurologisk forskning visar också omvänt att socialiteten djupgående påverkar hjärnans utveckling. Sådana fynd stämmer väl överens med den klassiske amerikanske socialpsykologen George Herbert Meads antaganden, där socialiteten betraktas som grundläggande för mänsklig psykisk utveckling.

I denna bok tar författaren avstamp i Mead och utvecklar en teori om socialiteten som en egen skapande kraft i människors personlighetsutveckling. Att personligheten påverkas av biologiska faktorer förtar inte det faktum att den skapas och får sin gestalt inom sociala processer. I boken undersöks den individuella identiteten, personligheten och självets olika subjektiva och objektiva sidor - Jaget och Miget. Författaren belyser hur andra människor tidigt påverkar och integreras i vår personlighet. Centralt är att utan Duet och den Generaliserade Andre kan varken Jaget eller Miget skapas och fungera.

Personlighetens socialitet riktar sig till beteendevetenskapliga högskoleutbildningar inom pedagogik, psykologi, sociologi, socialt arbete och barn- och ungdomsvetenskap. Boken kan även vara av intresse för vårdvetenskapliga utbildningar.

I Personlighetens socialitet låter Lars-Erik Berg dagens neuro- och kognitionsvetenskap möta George Herbert Mead - en av socialpsykologins portalfigurer. Utifrån den meadska teoriramen om språk, lek, rollövertagande, Jaget och Miget och personlighetsutveckling beskrivs den mänskliga personlighetens och socialitetens inbördes dynamik. En av bokens förtjänster är att den visar hur klassisk socialpsykologi med fördel kan användas för att begripliggöra det som händer även i dag!"

Jonas Stier, professor i socialpsykologi vid Mäldardalens högskola

  • Författare: Lars-Erik Berg
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789144084961
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 201
  • Utgivningsdatum: 2015-02-27
  • Förlag: Studentlitteratur AB