Skönlitteratur

Öppen stad : roman

Teju Cole

Pocket

95:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 303 sidor
  • 2014
"Fantastisk, en klar femma." Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Cole ger hopp om romankonstens fortlevnad ... En stor och rik roman. Något av det bästa jag läst på mycket, mycket länge." Anneli Jordahl, Sydsvenskan

"Det är en lika njutbar som storartad prestation." Anna Hellgren, Expressen

"Plocka upp Öppen stad, inte om en vecka - utan nu, genast!" ÅM Hellman, KristianstadsbladetTeju Coles debutroman hyllades av en entusiastisk kritikerkår både i USA och Storbritannien när den utkom 2011, och den blev en oväntad försäljningsframgång.

Öppen stad handlar om Julius, en ung doktorand i psykiatri som tillbringar sin lediga tid till fots på New Yorks gator. På ytan är boken en berättelse om en ung främling bosatt i New York efter 9/11. Men det är också en intellektuellt, politiskt, och litterärt utmanade roman om vår tids stora frågor. En sociologisk och på samma gång meditativ undersökning av New York och dess historia, av människorna i Julius liv och hans barndomsminnen från Nigeria.
Översättning: Erik MacQueen

Vill du veta vad andra tycker och tänker om Öppen stad? Lyssna på Abf Stockholm och Natur & Kulturs litteraturpodcast. Där får du följa en bokcirkel, ledd av författaren och journalisten Lawen Mohtadi, under tre träffar. Finns på Soundclound och Itunes. Sök på Öppen stad."Spännande att läsa ... Teju Cole börjar med en liten detalj och sedan växer berättelsen och utvidgar sig utåt. Den är fantastisk, en klar femma."
Yukiko Duke, SVT Gokväll

"... en mycket ovanlig roman ... Trots alla lärda referenser, och intrikata motivbygge, lyckas Teju Cole vara märkvärdigt enkel och tillgänglig ... Cole ger hopp om romankonstens fortlevnad, dess förmåga att fånga oss, kanske till och med förändra oss. Romanen är faktiskt en överlägsen form för att förmedla alla dessa lager av minnen och bortträngningar. Cole påminner också om att allas våra olikheter är en skönhet i sig. Det blir löjligt att brista ut i panegyrik över en författare som är främmande för det storvulna. Men jag gör det ändå. Öppen stad är en stor och rik roman. Något av det bästa jag läst på mycket, mycket länge."
Anneli Jordahl, Sydsvenskan

"... som att öppna fönstren på vid gavel och känna hur världen strömmar in. Det känns friskt."
Daniel Sandström, Svenska Dagbladet

"Öppen stad hyllades stort när den kom ut i USA, och det är lätt att förstå varför. Teju Cole lyckas åstadkomma ett slags blixtbelysning av vår tids mest uppslitande trauman. Rasismen, 11 september, det så kallade kriget mot terrorismen och övergreppen det har fört med sig. Samtidigt kopplas dagens pågående katastrofer sömlöst till de som präglat generationer och miljoner människor genom historien: slavhandeln, kolonialismen, andra världskriget. I Coles händer är människan en evig - frivilligt eller ej - migrant, för alltid utelämnad åt sitt eget och historiens främlingskap. Det är en lika njutbar som storartad prestation."
Anna Hellgren, Kvällsposten

"Öppen stad är dock - tack och lov - mer gestaltande än idépolitisk. Genom Julius strömmar staden och tiden genom noggrant utformade iakttagelser och de människor som han möter får tala länge i omfångsrika och detaljerade bakgrundshistorier. Öppen stad möter människorna bakom idéerna och ideologierna, ser de enskilda berättelserna i de stora skeendena. Det är en debutroman som förmår uppfylla en av skönlitteraturens svåraste och viktigaste uppgifter."
Elin Grelsson Almestad, Göteborgs-Posten

"Men herregud, Öppen stad är en debutroman, och lagd bredvid de senaste årens svenska debatter om rasism väger den blytung, inte i kraft av åsikter och argument, utan i kraft av gestaltning, nyanser, och komplikationsberedskap."
Lars Hermansson, Sveriges Radio Kulturnytt

"S  • Författare: Teju Cole
  • Format: Pocket
  • ISBN: 9789127140752
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 303
  • Utgivningsdatum: 2014-08-06
  • Översättare: Erik MacQueen
  • Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur