bokomslag Om inte nu så när

Om inte nu så när

Annika Thor

Pocket

  • 493 sidor
  • 2011

Andra format:En stor roman om en tid när allt stod på spel

I 1930-talets oroliga Europa befinner sig Sverige i utkanten, men ändå inte vid sidan av det som sker. Varje dag fattas också här beslut som avgör människors öden, och det är långt ifrån alltid humaniteten som fäller utslaget. Ilse, Arnold och Paul är flyktingar från Tredje riket. Ilse och Arnold är judar, den senare dessutom tidningsman på vänsterkanten, Paul är en tysk snickare som tvingats fly på grund av sitt illegala fackliga arbete. Ilse kämpar förtvivlat för att skaffa inresetillstånd åt sin familj som är kvar i Tyskland. Stig Holmberg är chef för socialstyrelsens utlänningsbyrå, där också Birger och Ingrid är anställda och där flyktingarna måste ansöka om förnyade uppehållstillstånd.

Romanen följer de sex huvudpersonerna genom de sista förkrigsåren och de första åren efter krigsutbrottet. Tre mycket olika kärleksförhållanden löper genom berättelsen. Exilen och ovissheten bryter ner flyktingarna, men också de som utövar makten förändras.

Annika Thors berättelse om Sverige under en tid då framtiden stod och vägde äger sällsam nerv och närvarokänsla. Hon fångar tidsandan så inkännande att Om inte nu så när formas till mer än en läsupplevelse: den blir också en angelägen påminnelse om hur skör tillvaron är och hur tunn civilisationens fernissa. Romanen bygger på historiska fakta och till viss del på historiska gestalter, men är i sin helhet en fiktion.


"Viktigaste romanen jag läst på länge". 5 getingar. Expressen Söndag

"En oerhört angelägen bok." Östran

"Det är ett angeläget och tacksamt romanstoff Annika Thor tagit sig an, från ett fält där forskningen på senare tid lyft fram mycket nytt. Och hon har använt allt: mänsklig dramatik, öden, intriger och maktspel. Tidens frågor om skuld och ansvar, medkänsla och nationell oro som ekar långt in i våra dagars flyktingpolitik." Dagens Nyheter

"Thors roman är viktig. Som tidsspegel fungerar den med sin klara, dokumentära stil. Detta har verkligen hänt, så här illa var det. För alla som inte visste." Oline Stig, Sydsvenskan
  • Författare: Annika Thor
  • Format: Pocket
  • ISBN: 9789174292237
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 493
  • Utgivningsdatum: 2011-12-08
  • Förlag: Bonnier Pocket