Kommande
bokomslag Notebook : En utrikesreporters inre och yttre resor
Memoarer & biografier

Notebook : En utrikesreporters inre och yttre resor

Claes JB Löfgren

Inbunden

279:-
  • 2018
En utrikesreporters inre och yttre resor

Notebook är berättelsen om mitt liv som sjöman, utrikesreporter på Sveriges Television, som son, man och pappa, om inre och yttre resor under mer än sex decennier i Sverige, Europa, Ryssland, Mellanöstern, Asien, Afrika och Nordamerika. Om hur det förflutna skimrar i landskapet genom ett tågfönster i Ukraina, i ett vykort på en stenvägg i Mogadishu, i hamnen i Benghazi, mellan karpdammar och ekdungar i sydböhmiska Trebon och på en ödslig parkeringsplats i Laxå där en gång ett vackert järnvägshotell bröstade sig mot alla som bytte tåg till Karlstad och Oslo.
Länge levde jag med en undran. Vad finns idag kvar av mitt födelseår? Av 1952 års värld i samtiden? Samtiden. Så krävande och påträngande. Men det förflutna skimrar som en skön och förlorad oskuld. Jag ser min far. Hans tjocka hår som en mörk och mjuk våg över det finskurna ansiktet. Bara tjugo men ändå pappa. Allt ser så bra ut. Så mycket kärlek. Från min mor. Hans familj. En framtid utan synligt slut. Jag blundar och när ögonen öppnas ser jag min far på nytt. Hans ögon, inbäddade i svullna valkar, spelar över rummet på jakt efter en oförrätt. Något att anmärka på, något att svära över. Skrevet fläckigt av rödvin och sillspad. Slipsen, slarvigt knuten, lurar som en orm på den bara delvis knäppta skjortan. Julen 2011. Sex decennier av ofattbar lätthet. Som en susning i en sommarek. Vad som finns kvar av 1952 i samtiden? Min undran har successivt förlorat i styrka. Barnen leker utanför mitt fönster. Ett förflutet skapas. Ett nytt förflutet. Deras skimrande förflutna. Deras 1952. Och så fortsätter det. Mystiskt men självklart. Livet.
Jag föds när framtiden finns som idé och politiskt projekt. Och det dröjer innan tron på ett bättre samhälle successivt förvandlas till något mera oklart. Notebook är en inre och yttre resa under mer än sex decennier, en resa med mig, Sveriges Televisions utrikesreporter Claes JB Löfgren, som resenär.
  • Författare: Claes JB Löfgren
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789173318952
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2018-05-31
  • Förlag: Carlsson bokförlag AB

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: