bokomslag Narcissismen i Sverige : hur ett socialt virus träffade ett lands maktelit
Samhälle & debatt

Narcissismen i Sverige : hur ett socialt virus träffade ett lands maktelit

Kjell-Arne Edvinsson Torbjörn Stenwreth

Häftad

209:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 3-7 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 88 sidor
  • 2021
Narcissismens tidsera

När svenska folket av de styrande omyndigförklaras,

när identitetspolitiken tar över och realpolitiken förminskas,

när medial uppmärksamhet och kortsiktigt tänkande styr makten,

när kritik ignoreras, förnedras och censureras,

när vissa ord förbjuds att uttalas,

när det gäller att synas och höras till varje pris,

när fabricerad "fakta" och lögner används för att framhäva sig själv,

när målet är makt och egennytta istället för samhällsnytta...

Så drabbades ett lands maktelit av ett socialt virus. Det handlar om Sverige.

Viruset har inte bara drabbat de som sedan länge tillhört makteliten. Det har i lika hög grad skapat nya makteliter samt att många i de gamla makteliterna fasats ut. Play the game - annars är du ute.

Det sociala viruset har symtom identiskt med ett narcissistiskt beteende. Ett beteende som är en mental dysfunktionalitet men som framförallt i Sverige blivit normen för beteenden hos de som velat skaffa sig makt och berömmelse.

Vi menar inte att Sveriges maktelit består av enkom de som har en tydlig narcissistisk diagnos. Även om det säkert finns flera som har den diagnosen och att det hjälper karriären om man faktiskt är narcissist.

Det som utvecklats till ett socialt virus är att narcissistiskt beteende blivit normen. Den som inte antar det beteendet har därmed sämre förutsättningar. Narcissistiskt beteende har blivit det nya normala sättet att bete sig på. Även för de som inte har den faktiska diagnosen. Normer, grupptryck och vad som krävts eller förväntats för att nå framgång har lett till att ett socialt virus fick grogrund i ett land med starkt begränsad flockimmunitet för sociala virus.

Vår trendspaning
Vi skrev den här boken utifrån våra trendspaningar under det senaste årtiondet. Trendspaningar bygger på att iaktta skeenden i samhället, hur åsikter och beteenden växlar med tiden. Samt därefter försöka förutse vad som kan hända.

När en majoritet anammat en trend och det statistiskt går att bevisa den då är det helt enkelt ingen trend utan en realitet. Då är det oftast redan för sent att förutspå och agera utifrån den eftersom den redan är en realitet. Där är vi nu i det ämne vi skriver om - Den kollektiva narcissismen - en realitet i Sverige.

Men vår trendspaning är inte att den kollektiva narcissismen finns eftersom den är en realitet - vår spaning är att den kollektiva narcissismen är på väg ut.
För att förstå dess uppgång och framförallt fall behövde vi först analysera varför trenden uppstod samt exemplifiera symtom och orsaker. I den analysen fann vi varför trenden är på väg ut.

De mest intressanta studieobjekten alla kategorier har för oss i ämnet varit de olika s.k. eliterna i svenska samhället; politik, media, kultur, influensers m.fl.
Eftersom de i högsta grad enligt vår åsikt har ett kollektivt narcissistiskt beteende.

Boken för de flockimmuna
Det är inte för makteliten vi skrivit den här boken eftersom de grupperna anser sig höjda över allt ifrågasättande och därmed inte villiga att ta en saklig diskussion om det de påstår vara sanning.

Vi skriver för alla andra som har förmågan att stå vid sidan av och se det patetiska spelet eliten håller på med. Vi skriver för alla de som har en inbyggd flockimmunitet gentemot sociala virus. Framförallt hoppas vi på att vår bok kan bli ett vaccin mot det sociala viruset. Och därmed förhindra att förledas att delta i det spelet. Ofta kallat civilkurage och förmågan att stå upp i motvind. Och därmed värna om yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Något som naggats ordentligt i kanten pga. det sociala virus som drabbat Sverige.
  • Författare: Kjell-Arne Edvinsson, Torbjörn Stenwreth
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789151980515
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 88
  • Utgivningsdatum: 2021-02-21
  • Förlag: KA Edvinsson AB