bokomslag Mexico City 1941 : Anna Seghers i exil
Historia

Mexico City 1941 : Anna Seghers i exil

Volker Weidermann

Inbunden

219:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 182 sidor
  • 2021
"en oerhört intressant skildring av en speciell tid ..." Gotlands Tidningar

 

När författaren Anna Seghers äntligen lyckas fly från det krigshärjade Europa kan hon inte ana hur livsavgörande åren i Mexico ska bli för henne. Hon blir känd över en natt när hennes stora verk Det sjunde korset ges ut i USA. Under exilen skriver hon den epokgörande romanen Transit, förlorar sin mor som hon inte lyckas rädda ur Tyskland och omkommer nästan i en hemsk trafikolycka.

I Mexico City träffar hon poeten Pablo Neruda och konstnärsparet Diego Rivera och Frida Kahlo, men även landsflyktiga judar och tyska kommunister, vilka brottas med stalinismen precis som hon själv. Mitt bland de sprakande färgerna, det skimrande ljuset i en dödsfixerad kultur fortsätter hon att längta tillbaka till Europa ...

Anna Seghers, pseudonym för Netty Radványi, föddes i Mainz 1900 och slog igenom 1928 med berättelsen Upploppet. Den brändes på nazisternas bokbål och som judinna och medlem i kommunistpartiet gick Seghers i exil 1933, först till Frankrike, och därifrån vidare till Mexico. Först 1947 återvände hon till Tyskland, och blev bland annat ordförande för det östtyska författarförbundet.

VOLKER WEIDERMANN, född i Darmstadt 1969, har studerat statsvetenskap och germanistik i Heidelberg och i Berlin. Han arbetar som litteraturredaktör för Der Spiegel och har på Lind & Co tidigare utkommit med den hyllade boken Oostende 1936 och München 1918.

"Boken växlar smidigt mellan Weidermanns text och texter av Anna Seghers ochblir till en oerhört intressant skildring av en specielltid i en speciell del av världen med sina sprakande färger och sitt skimrande ljus."
Håkan Anderson, Gotlands Tidningar

"[Weidermann] närmar sig det ibland oåtkomliga med varsam inlevelse, med sympati, men utan naiv beundran."
WDR

"Weidermann belyser år då Seghers trots sin litterära framgång inte hade det lätt."
Süddeutsche Zeitung

"Volker Weidermann skriver [...] med en undersökande [...] nyfikenhet som inte minst uppmuntrar till individuell omläsning av Seghers böcker."
Die Welt

"Bokens största förtjänst är att den passionerat bjuder in till ideologibefriad återupptäckt av denna författare."
Dresdner Neueste Nachrichten
  • Författare: Volker Weidermann
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789179035938
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 182
  • Utgivningsdatum: 2021-09-28
  • Översättare: Kjell Waltman
  • Förlag: Lind & Co