bokomslag Medan han lever : ett utsatt barn träder fram ur mörkertalet
Memoarer & biografier

Medan han lever : ett utsatt barn träder fram ur mörkertalet

Elaine Eksvärd

Inbunden

239:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-4 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 370 sidor
  • 2016

Andra format:

ETT UTSATT BARN TRÄDER FRAM UR MÖRKERTALET
När Elaine blir mamma dras hon tillbaka till sin egen uppväxt och inser hur mycket den fortfarande påverkar henne. Hennes liv har formats av de regelbundna sexuella övergrepp som hon utsattes för av den som borde ha stått för tryggheten - hennes egen pappa.

Nu vill hon dela med sig av sin historia för att göra skillnad. Hon tänker inte längre vara tyst. När vuxna blundar och fingeravtrycken är osynliga kämpar Elaine för rätten att berätta. Som en i mörkertalet träder hon fram i ljuset, trött på att barnen offras för familjens heder och anseende. De brottas med känslor av skuld och skam fast de inte gjort något fel.

Vi får följa med tillbaka till ett tidigt 80-tal i Stockholms förorter då Elaines föräldrar separerade. Det är ett starkt försvarstal för barnet, en modig och självutlämnande berättelse som visar att det går att komma ut på andra sidan.

Fem kronor per bok går till Rädda Barnen.

"Jag skriver för byråkratin som inte lyssnar på alla de föräldrar som vill skydda sina barn från förövaren. Mamma som ville skydda mig från min pappa. Men byråkratin sa att pappan hade rätt till sin dotter, till mig. Ingen dålig förälder har rätt till sitt barn. Barn däremot, har rätt till en trygg uppväxt. Jag skriver för alla de anhöriga till förövaren som skäms så till den grad att de hellre ser att vi utsatta är tysta i stället för att vi ska svärta ner familjehedern. Ni som håller brottslingen om ryggen för att se bra ut och kastar vår enda barndom i offerelden. Tysta vittnen som misstänker men som inte vill råka anklaga någon för att vara pedofil, men aldrig tänker att de kanske råkar rädda ett barns liv.

Jag skriver för poliserna som jobbar bakbundet med lagar, som tassar på tå runt förövare i stället för att agera skyddsmur runt det mest dyrbara vi har - barnen. Jag skriver för alla barn som betvivlas i rättegångarna för att deras ord står mot en vuxens ord. Barn är inte retoriker, barn är barn. Men ett av dessa barn blev retoriker och nu talar jag för dem. Jag skriver för lilla Elaine och för alla sexuellt utnyttjade barn. Skammen är inte er, felet är inte ert och tystnaden är inte er att bära.

Tystnaden är pedofilens bästa vän, den gör att han kan fortsätta. Jag tänker inte längre hålla hans bästa vän i handen, jag släpper tystnaden för sanningen ska göra mig fri. Det är dags att släppa oss fria och det är dags att dessa tre barn i varje klass blir till noll. Det är dags att vi pratar om detta. Att vi tar upp de obekväma frågorna där barn vistas, för att barnen ska få en bekväm barndom. Inte genom en like på en artikel utan genom att vi ser problemet, erkänner det och tar tag i det i vår vardag - i barnens vardag. Det börjar i dag.

Elaine Eksvärd - Göteborgs-Posten
  • Författare: Elaine Eksvärd
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789137146591
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 370
  • Utgivningsdatum: 2016-03-11
  • Förlag: Bokförlaget Forum