Ny
bokomslag Mat - En krigisk historia
Mat & dryck

Mat - En krigisk historia

Folke Schimanski

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 2019

Bristen på mat hargenom historien orsakat så väl revolutioner som störtat monarkier. Det sägs attSverige aldrig varit så nära en revolution som under första världskriget, ochatt påtryckningarna var upprörda husmödrar. 

Under de bådavärldskrigen spelade livsmedelsförsörjningen en avgörande roll. Miljontalseuropéer hungrade på grund av krigets inverkan på världshandeln. Utsvältninganvändes också som direkt vapen; under första världskriget svalt hundratusentalstyskar och österrikare ihjäl som en följd av Storbritanniens blockad.Leningrads belägring under andra världskriget är ytterligare ett ruskigtexempel som gått till historien. 

Men det finns ljusareaspekter. Det har diskuterats att en del människor faktiskt fick en bättrehälsa genom att tvingas äta mindre kött-, fett- och socker och istället mergrönsaker och frukt. Under krigen fick man lov att hitta på alternativ: tatillvara på närmiljön, skapa nyodlingar och lära sig att återvinna.  

Mat - En krigisk historia visar att vi har mycket att lära av historien om mat och krig, inte minst om vi vill bygga ett hållbart samhälle. Många goda idéer har nämligen fötts under krigsberedskapen.I boken finns också exempel på uppfinningsrika krigsrecept från olika länder. 

Folke Schimanski är journalist och historiker. Han har skriviten rad böcker, senast De bortglömda. Andra världskriget i Asien, Afrika,Oceanien och Latinamerika utgiven av Leopard förlag (2015)

  • Författare: Folke Schimanski
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789173438032
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2019-01-21
  • Förlag: Leopard förlag