bokomslag Mansfantasier : 2 band i kassett
Historia

Mansfantasier : 2 band i kassett

Klaus Theweleit

Häftad

379:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

  • 1380 sidor
  • 1995
Ett banbrytande verk om fascismens mansfantasier, som ger en originell bild av fascismen, nämligen betraktad inifrån; som mentalt snarare än politiskt landskap
Lars Linder, Dagens Nyheter

"Mansfantasier" är ett av de märkvärdigaste verk som utgivits i Tyskland de senaste decennierna. Det är en lysande, spännande och djupträngande analys av de fantasier som sysselsatte en grupp män som spelade en framträdande roll i nazismens framväxt.
I centrum för Klaus Theweleits psykoanalytiskt inspirerade undersökning står en grupp officerare i de så kallade frikårerna - ett slags privata, frivilliga arméer som i efterdyningarna av första världskriget drog fram i Tyskland och bekämpade "den röda faran" på hemmaplan. Theweleit intresserar sig inte i första hand för vad dessa förelöpare till den nazistiska rörelsen tyckte om striderna och kriget; istället undersöker han deras tankar om manligt och kvinnligt. Med utgångspunkt i romaner, brev och självbiografier visar han hur dessa officerares manliga identitet var en produkt av kvinnoskräck, och hur denna skräck var knuten till aggressiv rasism och antikommunism.
"Mansfantasier" är en bok om krigets kultur, men också om mycket annat: det är en bok om sexualitet och makt, om könsuppfostran och våld. Det är ett dokument av vikt för var och en som intresserar sig för 1900-talshistoria, samtidspolitik och litterär eller psykoanalytisk teori.

Mansfantasier är ett tungt inlägg i debatten kring det outhärdliga Genial
Eva Kärfve, Sydsvenska Dagbladet

Mansfantasier kommer att stå som en klassiker och en varningstext så länge de fascistiska lockelserna fortlever. Med andra ord: i evighet.
Jan Karlsson, Sundsvalls Tidning

Mansfantasier är ett i alla avseenden fantastiskt projekt.
Karl Steinick, Helsingborgs Dagblad

Jag kan inte tänka mig annat än att Mansfantasier kommer att sätta spår också i den svenska debatten, antingen den berör de nynazistiska strömningarna eller könsrollsdebatten i allmänhet
Nils Schwartz, Expressen

I sin omfattning där text och bilder tillsammans skildrar en historisk epok och ett kulturellt tillstånd är Mansfantasier en idéhistorisk bragd Det är en viktig bok. Läs den!
Sara Arrhenius, Aftonbladet
  • Författare: Klaus Theweleit
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789171391629
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 1380
  • Utgivningsdatum: 1995-12-01
  • Förlag: Brutus Östlings bokf Symposion