bokomslag Maffians värld : historien om Cosa Nostra
Historia

Maffians värld : historien om Cosa Nostra

Maud Webster

Pocket

79:-
 • 215 sidor
 • 2005
Ordet maffia får ofta stå för nästan vilka kriminella handlingar som helst. Det talas om anbudsmaffior, byggmaffior, öststatsmaffior och så vidare; ordet har förlorat sin ursprungliga innebörd. Men medan organiserad brottslighet finns nästan överallt i många former och går under många namn, är maffian ett specifikt fenomen. Den är ett sicilianskt fenomen, en organisation som heter Cosa Nostra. Den skiljer sig från annan brottslighet genom att den är en hemlig, strukturerad medlemsorganisation som parasiterar på och samarbetar med legitima samhällsinrättningar.

Frågan om hur eller när maffian kom till är svår att svara på - istället kanske man bör fråga sig hur resten av Europa befriade sig från sina gamla maffialiknande föreningar. Maffian uppstod organiskt och gradvis, men det var först under 1900-talet som de lokala maffiorna i all hemlighet blev den moderna enhetligt strukturerade Cosa Nostra. Fram till 1980-talet kunde man dock fortfarande påstå och även tro att maffian inte existerade. Men efter en intern konflikt hoppade hundratals mafiosi av utan att acceptera det dödsstraff som brukar följa ett sådant regelbrott. Dessa avhoppare orsakade en revolution i maffians historia. Deras bekännelser ledde till fundamentala förändringar som splittrade maffian samtidigt som den blev mer känd för allmänheten.

Maffian består av cirka 5 000 utvalda och rituellt invigda manliga medlemmar. En maffiamedlems främsta plikt gäller Cosa Nostra, och även de nära släktingarna präglas av maffiamentaliteten och delar medlemmens värderingar. Familjen och maffian är viktigare än samhället och staten. Hittills har de flesta maffiastudier bortsett från kvinnornas inflytande, men nu finns belägg för hur centrala de är i maffiakulturen. Kvinnornas roller har visat sig vara både utpräglade och komplicerade. Å ena sidan underställer sig dessa kvinnor sina mäns och fäders vilja, å andra sidan dominerar de sina söners liv och uppfostrar aktivt nästa generations mafiosi. Det finns dock numera flera antimaffiakvinnor som tagit sin familj ur maffians grepp, men det finns också kvinnor som agerat som ledare medan deras bröder eller makar suttit i fängelse.

Maffians värld är en studie av Cosa Nostras kultur, dess medlemmars värderingar samt dess historia från tillkomsten och in på 2000-talet.

MAUD WEBSTER är bosatt i Skellefteå och arbetar som översättare, utbildare och skribent. Hon har studerat i Italien och bland annat arbetat som arkeolog i Rom och på Sardinien.

o En skildring av Gudfaderns och Sopranos motsvarigheter och föregångare.
o Kvinnorna i maffian får en större och tydligare roll här jämfört med tidigare böcker om maffian.
o Den senaste händelseutvecklingen inom den italienska maffian sätts in i sitt historiska sammanhang.

 • Författare: Maud Webster
 • Formgivare: Maria Jörgel
 • Format: Pocket
 • Upplaga: 1
 • ISBN: 9789185057948
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 215
 • Utgivningsdatum: 2005-08-24
 • Förlag: Historiska Media