bokomslag Lidenhistorier
Konst & kultur

Lidenhistorier

Sven Söderqvist

Inbunden

  • 199 sidor
  • 2014
Vilka mustiga och dråpliga historier!
Läs om självhushållet på gårdarna. De största var nästan som en egen liten by med hus och byggnader för olika funktioner. Hur många vet hur stor en Storhässja var? Eller när slåttern föll? I lantbruket ingick fäbodarna - vilket liv där!

Om Storån, som är en hon. Om vinterdramatiken vid islossning och timmerbröt. Livet levdes längs ån. Det var storlaxarnas tid. T.o.m korna färdades över ån. Många katastrofer utspelades. Att köra timmer ner längs de skarpa stupen till Ån var en lek med livet. Vilka historier om livet vid Ån!

Det finns många mustiga tolkningar av religion. Som Maja-Stina som gick fram och tillbaka till Sollefteå för högmässor. Barfota? Om den bildade Petrus som uppfann kittelsjukan.

Följ några profiler med färgsprakande levnader; Olle-storbonden med det kraftfulla språket "Fa Faan äre ja si!" Karftkarlen Nicke Ro på drage i sank, Olle Hammar - en riktig guldgrävarhistoria, för nämna några.

Språket, Dackes litterära guldålder och musiken!

Om jakten, denna vardagliga syssla, laglig som mindre. Livet i skogen. Hårt kallt och arbetsamt. Att bo i koja och bli fastfrusen.

Läs om den sensationella Bodackeligan - Sveriges största hembrännarliga. Och dess slut. Vilken dramatik. Hollywood nästa! Och sen - vilket teaterliv med Godtemplarna!
br/> Det här är en samling av hundratals dråpliga och eftertänkvärda historier om förr i Sverige. Från livet på landet, jordbruket, skogen, älven, jakten, fisket, om att vara ung, om hembränning till nykterhetsrörelsen. Om språket och musiken. Men inte från en avlägsen tid fångad i en stel historiebok. Det är levande berättelser om hur det var igår, i något man kan kalla Gammel-Sverige. Det är den värld dagens vuxnas föräldrar växte upp i. Om man gjorde det på landet.
Många kända svenska världsnamn inom litteratur och film har hämtat det mesta från dessa miljöer. Från barnen i Bullerbyn till Utvandrarna. Allt detta finns här och en hel del därtill.
Boken innehåller också hundratals unika fotografier.
Berättelserna äger rum i norra Medelpad upp mot den Jämtländska gränsen. Vi är i Indalsälvens dalgång och runt om finns de stora skogsvidderna.
Berättelserna har Sven Söderqvist samlat ihop och nedtecknat under många år. Sven har själv i mer än 80 dagligen gått och arbetat i skogen, på älven i lantbruket och kommenterar historierna fyndigt med egen erfarenhet. Jan Lindoff har bearbetat materialet till en bok.
  • Författare: Sven Söderqvist
  • Format: Inbunden
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789163746314
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 199
  • Utgivningsdatum: 2014-03-04
  • Förlag: Doff Invest