Kommande
bokomslag La familia grande
Skönlitteratur

La familia grande

Camille Kouchner

Flexband

219:-
Kommande

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

  • 2022

»Jag valde att skriva, eftersom jag inte inte längre kunde tiga.»

I trettio år hade den franska juristen Camille Kouchner burit på den tunga hemlighet som hennes tvillingbror anförtrodde henne under tysthetslöfte när de var 14 år. Ett förtroende som ledde till trettio år av djupa skuldkänslor, depressioner och sorg. I La familia grande berättar Camille Kouchner, nu med broderns tillåtelse, om hur deras styvfar började förgripa sig sexuellt på honom under hans tidiga tonår, övergrepp som fortsatte under flera år. 

Camille och hennes syskon växte upp i en i Frankrike känd intellektuell familj. Fadern, framstående läkare, tidigare utrikesminister och medgrundare av Läkare utan gränser, var ständigt frånvarande. Modern var en uppburen juridikprofessor, författare och feminist, vars motto, att älska, det är frihet, hon tidigt uppmanade sin dotter att följa. Prydhet ansågs förkastligt. Föräldrarna skildes när barnen var små och modern gifte kort därefter om sig med en högt aktad statsvetare och tidigare politiker. Styvfadern fick ett varmt välkomnande in i den stora, frigjorda familjen på sommarstället vid Medelhavet. Tvillingarna älskade honom, och för Camille blev han den närvarande pappa som hon alltid hade saknat. Det var denna närhet och förtrogenhet som gjorde sveket så obegripligt, så smärtsamt för henne. Idag är all kontakt med styvfadern bruten. 

La familia grandeslog ner som en bomb hos den intellektuella eliten när den kom ut i Frankrike tidigare i år, och har där väckt samma starka reaktioner som den pedofilskandal som skakade det franska litterära etablissemanget ett år tidigare. Boken är en dotters modiga uppgörelse med sin familj och med de personer i omgivningen som visste, men som valde att tiga.

Camille Kouchner, född 1975, är advokat och docent i juridik. La familia grande är hennes debutbok.

  • Författare: Camille Kouchner
  • Format: Flexband
  • ISBN: 9789186497859
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2022-04-04
  • Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag